Máme se bát ptačí chřipky? Vědci pozorují postupné šíření u savců

Máme se bát ptačí chřipky? Vědci pozorují postupné šíření u savců
Fotografie: unsplash.com
  • Šíření této nemoci není zatím nijak markantní mezi lidmi
  • Úmrtnost je však u nakažených vysoká
  • Vědci se obávají, že virus může mutovat a stát se nebezpečnějším

Ptačí chřipka je velmi nebezpečná nemoc, která ve většině případů končí smrtí. Jakmile se najde ohnisko nemoci, jsou vybíjeny celé chovy, aby nedošlo k dalšímu šíření. Vědci ale poslední dobou sledují nárůst ptačí chřipky i u jiných druhů zvířat jako jsou krávy, lišky, psi, kočky a další savci. Ptačí chřipka byla také potvrzena u lidí, doposud ale nedošlo k nákaze z člověka na člověka.

Vypadá to skoro jako pandemie rozvíjející se zpomaleně. Právě teď je hrozba docela nízká, to by se ale mohlo během chvilky změnit,“ uvedl pro reuters.com profesor mikrobiologie Scott Hensley. Ačkoliv testování u zvířat na tuto nemoc je pravidelné, u lidí tomu tak není. Podle vědců by se tak měly začít dělat kroky, které by vedly k ochraně lidstva před touto nemocí a co nejdříve zahájit vývoj vakcín a posílit testování v ohrožených oblastech pro větší záchyt nemoci.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se virem H5N1 nakazilo od začátku roku 2001 do 21. prosince 2023 celkem 248 lidí a z toho 139 zemřelo. Typ H5N6 byl laboratorně potvrzen u 90 lidí a 35 z nich na infekci zemřelo. Existují i další typy ptačí chřipky, které byly u lidí potvrzeny, ale šlo pouze o jednotky nakažených. Tyto údaje naznačují, že počet případů, kdy se virus přenesl na člověka, je opravdu nízký. Na druhou stranu má však vysokou úmrtnost.


Ptačí chřipka se běžně šíří mezi ptáky, a to jak divokými, tak domácí drůbeží. Člověk se může infikovat v případě, že se dostane do kontaktu s nakaženým zvířetem, nebo se pohybuje v kontaminovaném prostředí. Ačkoliv přenos na člověka není úplně běžný, virus se neustále mění a mutuje, což by mohlo do budoucna vést k tomu, že bude nakažlivější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze