WHO ohlásila první úmrtí člověka na ptačí chřipku H3N8

WHO ohlásila první úmrtí člověka na ptačí chřipku H3N8
Fotografie: unsplash.com
  • V důsledku ptačí chřipky zemřela 56letá žena v Číně
  • Žena se pravděpodobně nakazila na mokrém trhu
  • Tento kmen chřipky se na lidi přenáší jen ve vzácných případech
  • Nemoc se dále nešíří mezi lidmi

Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden informovala o prvním úmrtí člověka způsobeném ptačí chřipkou kmene H3N8. V důsledku ptačí chřipky zemřela 56letá žena z jižní provincie Kuang-tung v Číně. Tento kmen chřipky se na lidi přenáší jen ve vzácných případech. Podle odborníků se nezdá, že by se ptačí chřipka šířila mezi lidmi.


Jedná se o třetí případ nákazy ptačí chřipkou kmene H3N8. Dle cnbc.com všechny případy pocházejí z Číny, přičemž první dva byly nahlášeny už v loňském roce. Zesnulá žena se nakazila koncem února letošního roku. Podle Světové zdravotnické organizace žena trpěla i několika dalšími onemocněními a před zjištěním nákazy přišla do kontaktu s drůbeží. Kromě toho se okolo jejího domu vyskytovali divocí ptáci. U žádného z blízkých kontaktů se po zjištění nákazy nemoc neprojevila. Vědci odebrali vzorky na mokrém trhu, který žena navštívila předtím, než onemocněla. Vzorky byly pozitivní na ptačí chřipku kmene A(H3), což ukazuje, že by to mohl být zdroj nákazy.

Kmen H3N8 se běžně vyskytuje u ptáků a různých savců, například koní a psů, u kterých nezpůsobuje žádné známky nemoci. „Na základě dostupných informací se zdá, že tento virus nemá schopnost se snadno šířit z člověka na člověka, a proto je riziko jeho šíření mezi lidmi na národní, regionální a mezinárodní úrovni považováno za nízké. Monitorování všech virů ptačí chřipky je ale považováno za důležité vzhledem k jejich schopnosti vyvíjet se a způsobit pandemii.,“ uvedla WHO v prohlášení. Čína první nákazu ptačí chřipkou kmene H3N8 zaznamenala u člověka v dubnu minulého roku. Varianta chřipky H3N8 byla prokázána u čtyřletého chlapce z provincie Che-nan, u kterého se 5. dubna 2022 projevila horečka a další příznaky spojené s chřipkou. Dítě bylo v kontaktu s kuřaty a havrany, které rodina chovala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze