Do Česka dorazí téměř půl milionu balení antibiotik

Do Česka dorazí téměř půl milionu balení antibiotik
Fotografie: Myriam Zilles, unsplash.com
  • MZd jedná s řadou distributorů a výrobců o zajištění mimořádných dodávek
  • Jedním z možných řešení je společný nákup léčiv, který dává členským státům EU při jednání lepší pozici
  • Dodávky antibiotik by měly dorazit během ledna a února
  • Problém s nedostatkem léků má také Rakousko, Německo, Francie, Finsko nebo Chorvatsko

Ministerstvo zdravotnictví dělá maximum pro zvýšení dostupnosti léčiv. Úspěšně jedná s řadou distributorů a výrobců o zajištění mimořádných dodávek a díky novele zákona o léčivech z konce loňského roku jim může stanovit úhradu. Každý týden zasedá pracovní skupina pod vedením Jakuba Dvořáčka, která vyhodnocuje aktuální stav a navrhuje další postup. O aktuální dostupnosti a možných alternativách pro následující týden jsou každé pondělí informováni zástupci lékařů a lékárníků.

Vedení ministerstva denně jedná i přímo s výrobci a distributory léčiv, díky čemuž se daří zajistit mimořádné dodávky v rámci mechanismu schváleného na konci loňského roku. V pátek ráno Ministr zdravotnictví podepsal první z řady opatření umožňujících použití mimořádně dodaných léčiv a stanovení jejich úhrady ze zdravotního pojištění, které v příštím týdnu předloží na jednání vlády. Během ledna a února by i díky tomu měl dorazit dostatek antibiotik k pokrytí momentální spotřeby.

„Řešení nedostatku léků má nyní pro Ministerstvo zdravotnictví absolutní prioritu. Já i náměstek Dvořáček každý den jednáme se všemi zúčastněnými stranami včetně výrobců a distributorů. Tato jednání jsou úspěšná a díky nim se podařilo nejen zajistit mimořádné dodávky antibiotik či dětských antipyretik, ale také urychlení dodávek plánovaných na pozdější období tak, aby pokryly poptávku způsobenou neočekávaně vysokou nemocností občanů,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.


Vzhledem k celoevropskému rozměru problému Ministerstvo zdravotnictví jedná i se zástupci švédského předsednictví i evropského Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA). Jedním z možných řešení na úrovni EU je například společný nákup léčiv, který dává členským státům při jednání lepší pozici. „Česká republika není jediným státem, který se potýká s výpadky léčivých přípravků. Stejný problém mají i další evropské země včetně Rakouska, Německa, Francie, Finska či Chorvatska. Tyto nedostatky jsou způsobeny mj. kombinací výrazně vyšší nemocnosti občanů, než tomu bylo v posledních letech, výrobními důvody i nedostatečným plánováním výrobců,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

I situace v oblasti dětských antipyretik se zlepšila. V minulých týdnech byly dodány statisíce balení Nurofenu a do konce ledna by měly dorazit další desítky tisíc balení. „Chápu, že situace je pro občany, zejména děti a jejich rodiče, velmi nepříjemná. Proto má zajištění léků absolutní prioritu. Důkazem je oněch 340 tisíc Nurofenů, které jsme před Vánoci zajistili. Velmi si vážím úsilí všech, kteří s námi spolupracují na zajištění dodávek léčiv pro české pacienty. Jsem si vědom velkého nasazení lékařů a lékárníků, kteří v této těžké době odvádějí ohromný kus práce a moc jim za to děkuji. Situaci zvládneme, byť bude ještě nějakou dobu trvat,“ ujistil Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze