Dokončení kilometrového mrakodrapu má termín

Dokončení kilometrového mrakodrapu má termín
Fotografie: Kingdom Holding Company
  • Stavba o pár metrů překoná jeden kilometr
  • Hotová by měla být v roce 2028 a ustanovit nový rekord

Jako každý ambiciózní projekt musel i tento trochu slevit ze svých plánů. Původně se měl jmenovat „Mile-High Tower“, ale ukázalo, se, že podloží není dost stabilní na to, aby uneslo takovou zátěž. Ale už dnes je jisné, že padne další podstatný milník: výšku jednoho kilometru se podaří překonat o 7 metrů, a to v roce 2028, kdy má být celá stavba uvedena do provozu.

JEC Tower

Mrakodrap byl nakonec přejmenován na Jeddah Tower, ale nyní dostal konečné označení, Jeddah Economic Company Tower - neboli JEC Tower. Navrhli ji architekti Adrian Smith a Gordon Gill, přičemž první jmenovaný je tvůrcem současné nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, která dosahuje výšky 828 metrů. Pro představu: JEC Tower bude více než třikrát vyšší než Eiffelova věž, více než dvakrát vyšší než Empire State Building a téměř dvakrát vyšší než nejvyšší mrakodrap USA One World Trade Center.


Trojúhelníkový tvar věže JEC, který je inspirován složenými listy pouštní rostliny, byl navržen tak, aby odolával prudkým větrům v takové výšce, a na třech stranách má zářezy, které chrání budovu před sluncem. To vše je ukotveno v masivním betonovém základovém systému, který je podepřen 270 vrtanými pilotami, jež dosahují hloubky až 105 m. Rozlehlý interiér mrakodrapu bude mít 59 výtahů a 157 pater. Bude se pyšnit nejvyšší observatoří na světě, luxusním hotelem, spoustou kancelářských prostor a luxusními rezidencemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze