Čínská sonda Chang'e 6 odebrala vzorky z odvrácené strany Měsíce a míří k Zemi

Čínská sonda Chang'e 6 odebrala vzorky z odvrácené strany Měsíce a míří k Zemi
Fotografie: CNSA
  • Čína je první zemí, které se podařilo přistát na odvrácené straně Měsíce
  • Sonda sbírala vzorky 2. a 3. června do návratové kapsle
  • Na Zemi by se měly dostat 25. června

Čína se o víkendu stala první zemí, které se podařilo přistát na odvrácené straně Měsíce. Cíl byl jediný – odebrat vzorky měsíční půdy a dopravit je zpět na Zemi. Lunární sonda Chang'e 6 dnes odletěla z měsíčního povrchu a první vzorky z odvrácené strany Měsíce míří k Zemi. Čína v místě přistání také vyvěsila poprvé svoji státní vlajku.

Podle Čínského národního úřadu pro vesmír (CNSA) sonda odebírala vzorky 2. a 3. června a ukládala je do návratové kapsle. Po celou dobu s komunikací pomáhal satelit Queqiao-2, který obíhá na oběžné dráze Měsíce. Sonda se na opačné straně nemůže se Zemí přímo spojit, a tak satelit fungoval jako prostředník.

Měsíční vzorky byly odebrány v pánvi South Pole-Aitken dvěma způsoby – vrtáním za pomoci nástrojů a extrakcí povrchu robotickým ramenem. Celkem by vzorky měly vážit okolo dvou kilogramů. Zpáteční cesta bude trvat přibližně tři týdny. Přistání Čína očekává 25. června do oblasti Vnitřního Mongolska.


Čína odebrala vzorky z Měsíce již podruhé. Poprvé se jí to podařilo v roce 2020, kdy je přivezla ze strany natočené k Zemi. Tyto vzorky budou ale jedinečné. Místo, kde sonda přistála, je nejstarší impaktní pánev, která vznikla přibližně před 4 miliardami let. Vzorky by tak mohly přinést nové informace o vzniku Měsíce, Země, ale i celé Sluneční soustavy.

Tajemná odvrácená strana Měsíce je v mnoha ohledech tak odlišná od blízké strany Měsíce, že bez vrácených vzorků nemohou vědci plně porozumět Měsíci jako celému planetárnímu tělesu,“ uvedl podle CNN James Head, který spolupracoval s čínskými vědci na misi. Čína plánuje do konce desetiletí další dvě podobné mise a zároveň chce vyslat své první astronauty na Měsíc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze