Co je zajímavého na největší kulovité budově na světě The Sphere?

Co je zajímavého na největší kulovité budově na světě The Sphere?
Fotografie: unsplash.com
  • Budova byla postavena v Las Vegas
  • Otevřena byla 29. září koncertem skupiny U2
  • Vnitřní i vnější část je osazena LED obrazovkami s rozlišením 16k

The Sphere – obrovská kulovitá budova, která stojí v Las Vegas a nabízí návštěvníkům nezapomenutelné zážitky. Nelze ji přehlédnout ani zvenčí, jelikož celá její vnější část je sestavena z LED panelů, které mohou kouli proměnit v prakticky cokoliv – od oka, přes míč, po naši zeměkouli, Měsíc či dýni. Vše začalo návrhem budovy, kterou načrtl podle euronews.com James Dolan, výkonný předseda Madison Square Grden a majitel New York Knicks and Rangers.

Poprvé se dveře The Sphere lidem otevřely 29. září, kdy zde skupina U2 zahájila sérii koncertů. Budova vyšla na 2,3 miliardy dolarů (53,8 miliardy korun) a je 111 metrů vysoká a 157 metrů široká. Disponuje 17 600 místy k sezení, které obklopuje LED obrazovka s vysokým rozlišením (16K) o rozměrech necelých 50 000 metrů čtverečních, což z ní činí největší obrazovku na Zemi. Najdete zde také speciální zvukový systém, který zajišťuje přes 160 000 reproduktorů. Ty zařídí, že i v těch nejzadnějších řadách budou mít diváci ten nejlepší zvukový zážitek.

Pokud se nacházíte uvnitř The Sphere, vidíte nad sebou jen kopuli, která vám neustále zajišťuje vizuální zážitek. Na koncertě 2U mohli fanoušci vidět optické klamy, východ slunce, červí díru a další. Vstupenka se dala koupit už od 140 dolarů, ty nelepší ale vyšly na několik tisíc. U2 zde bude mít koncerty až do prosince a zatím to vypadá, že následovat bude Harry Styles.


The Sphere má také svého vlastního humanoidního robota Auru, který slouží pro komunikaci s hosty. „Aura, expertka na Sphere, dokáže odpovědět na složité otázky týkající se průkopnického inženýrství, vrstev zakázkově navržené technologie a kreativního poslání v jádru místa konání, stejně jako dotazy na směr v místě konání a podrobnosti o každodenních představeních,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze