Doom běží už i na chytré žárovce z IKEA

Doom běží už i na chytré žárovce z IKEA
Fotografie: IKEA
  • Žárovka má pouze 108 kB
  • Byly potřeba nejenom softwarové, ale i hardwarové úpravy

Je to už taková zajímavá tradice – jakmile se objeví nějaké zařízení, které jenom trochu připomíná počítač, pokusí se na něm šikovní programátoři zprovoznit jednu z nejslavnějších her historie – střílečku z pohledu první osoby DOOM. Jak ukazuje následující přehled, takové schopnosti se dočkala opravdu netradiční zařízení.

Jak ukazuje poslední objev redaktorů slashgear.com, nyní tuto hru z roku 1993 lze spustit na chytré žárovce IKEA Tradfri. Ta má procesor Cortex M33, který je nataktován na 80 MHz, což je dostatečný výkon. Situace se však zkomplikovala ohledně paměti, které je v žárovce pouhých 108 kB, což je málo pro třicet let starou hru i její moderní úpravy určené přesně pro takové účely.

Vedle softwarových úprav tak byly potřeba i hardwarové zásahy, například připojení displeje a ovládacího rozhraní, protože ani jedním není žárovka vybavena. Tento hack tak postrádá eleganci jiných postupů, kdy je použito pouze výchozí zařízení, ale i tak vzbuzuje úžas nad schopnostmi programátorů i vývojem výpočetní techniky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze