Dron ovládaný myšlenkami? Možná realita nedaleké budoucnosti

Dron ovládaný myšlenkami? Možná realita nedaleké budoucnosti
  • Samostatný dron se dá ovládat i aplikací
  • Příslušenství v podobě čelenky snímá mozkové vlny
  • Ovládání pak probíhá pomocí soustředění a gest hlavy
  • Sada s čelenkou stojí necelých osm tisíc

Na hlavu si připnete čelenku, která snímá elektrickou aktivitu vašeho mozku. Tu propojíte s malým dronem, který letí zrovna tam, kam si usmyslíte. Jen občas přidáte gesto nebo mrknete očima, aby bylo ovládání přesnější. Sci-fi? Podle autorů projektu UDrone, kteří právě vybírají peníze na rozjezd projektu na Kickstarteru, to má být realita blízké budoucnosti.

Můžete si sice pořídit pouze samotný dron a ovládat ho pomocí aplikace v telefonu. Daleko větší legrace ale nastane v okamžiku, kdy si nasadíte čelenku. Pak stačí jen představovat si, jak dron stoupá, a jakmile vaše soustředění dosáhne určité úrovně, skutečně se tak stane. Výšku pak kontrolujete myšlenkami, směr natáčením hlavy a je zde i bezpečnostní gesto pro přistání, kdy je potřeba na dvě sekundy pevně skousnout.

Selfie maniaci určitě ocení možnost pořídit si snímek svého obličeje pomocí dvojitého mrknutí anebo ukázáním písmena „V“ na prstech. Kamera v dronu natáčí stabilizované video o rozlišení 1080p a pořizuje 8megapixelové fotografie. Umí rovněž sledovat vybranou osobu a pořizovat její snímky z různých úhlů.

Je to v podstatě hračka, která demonstruje možnosti současných technologií. Cena není nikterak přehnaná. Samotný dron s poštovným a českou DPH přijde asi na 4,5 tisíce korun, sada s čelenkou pak na 7 800 korun. Vybraná částka na kampaň se blíží cíli zadavatelů, což by mělo znamenat, že první drony se k podporovatelům dostanou už v dubnu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze