Skutečné sedmimílové boty. Moonwalkers chtějí změnit způsob, jak chodíme

Skutečné sedmimílové boty. Moonwalkers chtějí změnit způsob, jak chodíme
Fotografie: Shift Robotics
  • Boty Moonwalkers připomínají brusle
  • Nebruslí se v nich, ale chodí s podporou elektromotoru
  • Můžete tak dosáhnout rychlosti běhu při námaze jako za chůze
  • Projekt úspěšně dokončil crowdfundingovou kampaň a chystá se na prodej

Když pročítáte nejrůznější popisky crowdfundingových kampaní, obvykle se slibují „revoluční“ produkty, které mají ambice tak či onak změnit nějaký obor lidského konání. Nejinak je na tom i kampaň Moonwalkers, která se prezentuje na kickstarter.com. Neklade si za cíl nic menšího než revoluční způsob chůze. Pomocí něčeho, co vypadá jako brusle (ale nejsou to brusle), bude jejich majitel dosahovat rychlostí běhu, zatímco vynaloží méně energie, než kdyby si jen tak vykračoval.

Moonwalkers

Tyto „kouzelné boty“ se jmenují Moonwalkers, podle legendárního tanečního stylu, který proslavil hlavně Michael Jackson a který skutečně připomíná chůzi v nízké gravitaci. Zde ho můžete dosáhnout snadno pomocí speciální obuvi, do které se vměstnáte se svými vlastním botami. O zbytek se postará bezkartáčový stejnosměrný motor, který rozděluje svůj výkon mezi 8 polyuretanových kol prostřednictvím precizně zpracované převodovky. Patentovaný pohon se skládá z překrývajících se kol, která simulují kola s mnohem větším průměrem, aby bylo možné překonávat nerovnosti terénu.

Tvůrci opakovaně zdůrazňují, že nejde o bruslení, ale o běžnou chůzi, takže není potřeba žádných zvláštních dovedností. S elektronickou ochranou brzd Moonwalker nepovoluje volnoběh. Dva režimy, Lock a Shift, se pohybují pouze tehdy, když se pohybujete vy. To znamená, že můžete jít do schodů i ze schodů, nastoupit do hromadné dopravy a bez obav čekat na přechodu. Z maximální rychlosti můžete údajně zastavit na méně než jednom metru a boty z kopce automaticky regulují rychlost.

Sedmimílové boty

A proč něco takového chtít? Rychle a bez námahy se dostanete do cíle za méně než polovinu času a rychlost chůze se zvýší o 250 %. To znamená poměrně svižný běh, zatímco si jen tak vykračujete. Hodit se to může nejen při běžných městských pochůzkách, ale například i majitelům psů, které je třeba unavit dlouhými a rychlými procházkami.

Protože nejde o brusle, máte stále na noze svoje boty, a tak je nazouvání velmi rychlé a samotné motorizované boty tak skladné, že je složíte do tašky. Nabíjí se pomocí USB-C s Power Delivery. Za hodinku a půl máte máte mít plně nabito pro dojezd až 7 mil. Tedy něco kolem deseti kilometrů. Bez nadsázky tak můžeme mluvit o skutečných sedmimílových botách, které jsme doposud znali jenom z pohádek.

Moonwalkers

Jenže toto je realita, kterou se podařilo dotáhnout do konce crowdfundigové kampaně a v minulých měsících měly první páry bot dorazit prvním podporovatelům. I z toho důvodu už není možné kampaň podpořit, ale jejich autoři se chystají na prodej na shiftrobotics.io. Zde si žádají zálohu 50 dolarů za zařazení do fronty zájemců (cca tisíc korun). Záloha má být vratná a odečítá se od ceny výrobku, která činí 1 399 amerických dolarů, tedy přes 30 tisíc korun. Připočítávat daň prozatím nemá smysl, protože boty budou v první fázi posílány pouze na adresy v USA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze