Dron poprvé v historii doručil lidský orgán k transplantaci

Dron poprvé v historii doručil lidský orgán k transplantaci
  • Let trval deset minut
  • Pacient takto dostal ledvinu
  • Přeprava dronem má krom rychlosti i další výhody

Vypadá to jako další příběh ze sci-fi románu, ale od letošního roku je to realita. Dron doručil ledvinu pacientovi, který na ni čekal osm dlouhých let. Jednalo se sice jen o desetiminutový krátký test, kdy bezpilotní letoun urazil asi 4,5 kilometru mezi nemocnicí Svaté Anežky v Bostonu a Univerzitou v Marylandu, ale podle autorů je hlavní snahou projektu zlepšení následné kvality života.

Operaci provedl doktor Joseph R. Scalea, který je také jedním z autorů projektu nasazení dronů. Jeho inspirací bylo neustálé zpožďování klasických způsobů dopravy, které má vliv na životaschopnost transplantovaných orgánů. Čím je doba mimo tělo delší, tím roste riziko komplikací a také následná „životnost“ orgánu.

Technickou stránku věci měli na starosti odborníci z Marylandské univerzity. Jak informuje ge.com, před prvním doručením bylo potřeba podniknout 44 testovacích letů s celkovou délkou přes 700 hodin. Dron byl vyvinut speciálně pro tento účel a prakticky všechny systémy měl zdvojené, aby se během letu neporouchal. Pro případ potíží byl rovněž vybaven záchranným padákem. Na rozdíl od přepravy sanitkou může personál vzdáleně monitorovat důležité údaje, jako je teplota nebo přesný čas příletu. „Je to jako Uber pro orgány,“ podotkl doktor Scalea.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze