V Ghaně doručují vakcínu proti COVID-19 autonomní drony

V Ghaně doručují vakcínu proti COVID-19 autonomní drony
Fotografie: Zipline
  • Letadlo letí na místo určení, vysadí balíčky pomocí padáku a vrátí se
  • Používá se AstraZeneca
  • Celkově lze takto obsloužit až třetinu populace země

Pokud sledujete těžký rozběh vakcinace proti COVID-19 v Česku, pak vás určitě neminuly informace o drhnoucí distribuci. Výběr odborných firem trvá déle, než by bylo záhodno, což někteří lékaři řeší rozvozem svými auty, za což se jim nedostane uznání, ale kritiky. Poněkud paradoxně k této české realitě působí zprávy ze západní Afriky, konkrétně z Ghany, kde se na distribuci vakcíny podílí americká firma ZipLine. Ta do odlehlých oblastí doručuje léky a medicínské pomůcky už od roku 2019. Praktickou neexistenci tradičních logistických řetězců zde nahrazují autonomní drony, které nad místem určení shazují balíčky s padáky.

Podobný přístup funguje i v iniciativě COVAX, ve které se snaží Světová zdravotnická organizace (WHO) distribuovat vakcíny i v rozvojových zemích. Důvod, proč se začalo právě v Ghaně, je právě distribuce pomocí dronů.

Zipline provozuje v Ghaně čtyři distribuční centra, z nichž každé je zčásti dronovým letištěm a zčásti zdravotnickým skladem, ve kterém je flotila 30 dronů s pevnými křídly a zdravotnický materiál. Letadlo letí na místo určení, vysadí balíčky pomocí padáku a vrátí se domů. Podle Zipline může každé distribuční centrum dodávat do oblasti o rozloze 22 500 kilometrů čtverečních. Celkově tak Zipline může zásobovat až třetinu populace země.

K očkování se zde používá vakcína od firmy AstraZeneca, která vyžaduje skladování při teplotách od 2 do 8 °C. Dodržení chladícího řetězce však není problém, protože dron letící rychlostí 100 km/h putuje k cíli méně než hodinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze