Dronetag vyvinul aplikaci, která pomůže s registrací a pravidly létání dronů

Dronetag vyvinul aplikaci, která pomůže s registrací a pravidly létání dronů
Fotografie: Dronetag
  • Nová aplikace Dronald pomůže používat dron v souladu s legislativou EU
  • Stačí uvést konkrétní model dronu nebo jeho parametry
  • Aplikace pak během pár minut zjistí, jaké povinnosti má uživatel vůči dronu
  • Dronetag také vyvinul své IoT zařízení pro profesionální piloty

Od 31. prosince 2020 začínají platit nová pravidla pro provoz dronů. Startup Dronetag proto společně s Řízením letového provozu ČR vyvinul aplikaci Dronald – chytrého průvodce, který pomůže uživatelům používat svůj dron v souladu s legislativou Evropské unie. Jaké z toho vyplývají povinnosti, zjistí uživatel během pár minut, a to v několika jednoduchých krocích. Stačí uvést, co má za dron, případně znát jeho parametry. Dronald pak na jejich základě řekne, co provozovatele čeká, zda je nutná registrace dronu či absolvování online testu. Kompletní a ověřené informace mohou rovněž najít na letejtezodpovedne.cz. Pro drony, které nesplňují nově schválené technické požadavky, vyvinul startup Dronetag rovněž IoT zařízení pro jejich bezpečný a efektivní provoz.

Dronald

„Dronalda jsme vyvinuli jako praktického průvodce, který pomůže provozovatelům dronů seznámit se s novými pravidly. A to především s důrazem na jednoduchost a přehlednost, aby nikdo nemusel pročítat několikastránkové dokumenty, případně se spoléhat na rady prodejců či komunity. Stačí, aby uživatel věděl základní údaje o plánovaném letu, případně odpověděl na několik základních otázek. Dronald pak obratem sdělí, zda musí podstoupit registraci dronu, online kurz a jaká pravidla musí dodržovat. Díky tomu, že na vývoji aplikace s námi spolupracuje Řízení letového provozu České republiky, se uživatelé mohou na poskytnuté informace spolehnout,“ říká Lukáš Brchl, CEO Dronetagu.

Aplikace funguje tak, že uživatel jednoduše zadá do aplikace základní údaje o dronu a plánovaném letu, Dronald mu pak v okamžiku poskytne důležité informace o pravidlech, která by měl dodržovat. Dronald umí odpovědět na většinu základních dotazů jako například:

  • Kde a jak mohu se svým dronem létat?
  • Potřebuji pro létání zvláštní povolení?
  • Musím svůj dron označit registrační značkou?
  • Jak získat povolení k letu mimo vizuální dosah?

Nová legislativa reaguje na houstnoucí provoz ve vzdušném prostoru, do něhož stále častěji zasahují i rekreační uživatelé. Aplikace je proto navržena tak, aby pomohla jak jim, tak i profesionálům rychle se zorientovat v tom, co je k jejich letu třeba zařídit. Drony totiž nejsou v současnosti vybaveny pro vzájemnou koordinaci ve vzdušném prostoru, což se od letoška mění. Dronetag se proto snaží pomoci oběma skupinám, a předejít tak nedorozumění i incidentům, jako je například zastavení provozu na letišti.


Dronetag vyvinul své IoT zařízení pro profesionální piloty, kterým chce umožnit létat se současnými drony, jež nejsou dostatečně technicky vybaveny. Jedná se o malou krabičku, která se na dron připevní průmyslovým suchým zipem. Velikostí odpovídá zhruba krabičce od sirek a váží pouhých 30 gramů. Zajišťuje viditelnost dronu pro ostatní účastníky letového provozu až po dobu 8 hodin. Zařízení získává polohu dronu z družic. Tu, společně s identifikací dronu, odesílá v reálném čase do centrálního systému skrze mobilní síť, případně všem v okolí za pomoci Bluetooth. Zařízení je napájené vlastní baterií, případně může být napojeno na baterii dronu.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze