Elon Musk prezentoval Neuralink. V hlavní roli prase domácí

Elon Musk prezentoval Neuralink. V hlavní roli prase domácí
Fotografie: Neuralink.com
  • Současný design je mnohem menší než předchozí
  • Prezentace ukázala čtení dat z mozku prasete domácího
  • S testy na lidech by se mohlo začít ještě letos

I když projekty vizionáře a miliardáře Elona Muska vyvolávají obecně velkou vlnu zájmu, jeho projekt na propojení lidského mozku a elektroniky má asi největší ambice stát se „další velkou věcí“.

Proto všichni s napětím očekávali páteční představení projektu, jehož záznam můžete vidět výše. V úvodní řeči Musk zdůraznil, že hlavním účelem prezentace není výběr peněz, ale spíše nábor pracovních talentů, které by se přidaly k jeho firmě. I když projekt zaznamenal velké úspěchy, na finálním řešení, které by bylo snadno dostupné každému zájemci, zbývá ještě hodně práce.

Musk dále zdůraznil, že hlavním cílem technologie je medicínská pomoc při různých stavech a úrazech mozku a nervové soustavy. Neřekl však konkrétně, v čem by měl Neuralink pomáhat.

Neuralink
Letmý pohled to designu zařízení.

Další část svého vystoupení věnoval designu zařízení. To se během posledního roku výrazně změnilo a hlavně zmenšilo. Svou velikostí nyní připomíná větší knoflíkovou baterii, což umožní jeho naprosté skrytí pod vlasy, jakmile dojde k jeho implantaci do lebky. Nejzajímavější část prezentace pak obstarala tři prasata domácí. První bylo zcela bez zásahů, druhé, pojmenované jako Gertruda, mělo implantovaný Neuralink. Poslední pak mělo prezentovat fakt, že i po odstranění technologie bylo prase zcela vitální.

Neuralink
Nový design je výrazně menší.

Samotná prezentace pak spočívala v samotném propojení s Getrudou. Připojený systém vydal upozornění pokaždé, když její rypák na něco narazil. To je podle Muska pouze jeden kanál, finální model Neuralinku jich má mít 1 024. Jeho bezdrátový dosah má být 5 až 10 metrů a nabíjet jej bude potřeba přes noc – pak by měl v provozu vydržet celý den.

Testy na lidech ještě letos

Co se možností Neuralinku týče, zde Musk opravdu popustil uzdu své vizionářské stránce. Propojení s Teslou je přitom pouze začátek, další verze mají přinést dokonce možnost ukládání vzpomínek, případně jejich „stažení“ mimo tělo hostitele. Cena zařízení, které charakterizoval jako „FitBit pro mozek“, by se přitom měla stále pohybovat v ceně stovek dolarů, stejně jako dnes stojí chytré hodinky.

Neuralink
Přehled plánovaných funkcí první verze.

Nyní se čeká na schválení příslušných úřadů a s testy na lidech by se mohlo začít ještě letos. První skupinu dobrovolníků budou tvořit tetraplegici a paraplegici. Řádově půjde o jednotlivce a cílem prvního kola zkoušek bude prověření bezpečnosti technologie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze