Neuralink byl implantován druhému pacientovi. Opět úspěšně

Neuralink byl implantován druhému pacientovi. Opět úspěšně
Fotografie: Neuralink
  • Neuralink zopakoval úspěšnou implantaci
  • Elon Musk promluvil o budoucnosti projektu i dalších vylepšení lidského těla

Neuralink je jednou z mnoha aktivit, za kterou stojí vizionář, podnikatel a miliardář Elon Musk. Toto rozhraní má za úkol propojit mozek a výpočetní techniku. V první fázi by to mělo pomoci například ochrnutým lidem, ale Elon se nijak nebrání myšlence, že jednou by tento mohl učinit myši, klávesnice i dotykové displeje zastaralými a nepotřebnými. Do jisté míry to potvrzuje i případ prvního pacienta, který mimo jiné předvedl, jak mu jde hraní počítačových her.


Z vědeckého hlediska je ale nutné, aby takový úspěch byl libovolně replikovatelný. Z toho důvodu je možná důležitější to, že se implantaci podařilo provést podruhé a opět s pozitivními výsledky. Oznámil to sám Elon Musk v podcastu Lexe Fridmana. Bez dalších podrobností oznámil, že se pacientovi daří dobře.

V dalších částech rozhovoru se pak dostal k tomu, co plánuje Neuralink do budoucna. Nějakou dobu potrvá, než se proces podaří vyladit k dokonalosti a během toho bude implantát stále určen pouze ochrnutým v rámci klinických studiích. Už v roce 2026 by se měly počty implantací pohybovat v řádech tisíců, nastínil Elon Musk své ambiciózní plány.

Jakmile dojde na masové nasazení, kterému krom vědeckých brání i právní a regulační otázky, pomůže Neuralink lidem odstranit zásadní omezení při komunikaci s umělou inteligencí. Takové propojení bude znamenat zásadní evoluční skok nejen ve vývoji výpočetní techniky, ale i celého lidstva. Zmínil i další podobné projekty, o kterých brzy uslyšíme. Blindsight má za úkol rozšířit schopnosti lidského oka, například mu umožní vnímat v infračerveném nebo ultrafialovém spektru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze