Neuralink nabírá první zájemce o testování

Neuralink nabírá první zájemce o testování
Fotografie: Neuralink
  • Není jasné, jak dlouho testy potrvají a kolik lidí se jich zúčastní
  • Zařazení mohou být lidé ochrnutí kvůli poranění krční míchy
  • I když se testy zdaří, získání komerční licence potrvá roky

I když se objevily informace že testy Neuralinku, který komunikuje přímo s mozkem, neprobíhaly v případě pokusných zvířat vždy bez problémů, firma ohlásila, že spouští další fázi výzkumu – testy na lidech. V květnu společnost oznámila, že obdržela od FDA povolení k první klinické studii na člověku, ačkoli již byla pod federální kontrolou kvůli provádění testů na zvířatech.

Společnost uvedla, že do studie mohou být zařazeni lidé s ochrnutím v důsledku poranění krční míchy nebo amyotrofické laterální sklerózy, ale nesdělila, kolik účastníků bude do studie, která potrvá přibližně šest let, zařazeno. Studie bude využívat robota k chirurgickému umístění implantátu rozhraní mozek-počítač (BCI) do oblasti mozku, která ovládá záměr pohybovat se. Prvotním cílem je umožnit lidem ovládat počítačový kurzor nebo klávesnici pouze pomocí myšlenek. Musk má s Neuralinkem velké ambice a tvrdí, že by umožnil rychlé chirurgické zavedení čipových zařízení k léčbě onemocnění, jako je obezita, autismus, deprese a schizofrenie.


Společnost, která dříve doufala, že získá povolení k implantaci svého zařízení 10 pacientům, jednala podle současných i bývalých zaměstnanců s americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o nižším počtu pacientů poté, co úřad vyjádřil obavy ohledně bezpečnosti. Není známo, kolik pacientů FDA nakonec schválil.

Experti ovšem krotí naděje na to, že Neuralink brzy začne pomáhat v masovém měřítku, nebo že překročí hranice medicínského prostředku a usnadní ovládání elektroniky i zdravým lidem. I kdyby se ukázalo, že zařízení je bezpečné pro použití u lidí, podle odborníků by trvalo více než deset let, než by startup získal povolení pro jeho komerční využití.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze