Na světlo se dostávají šokující informace o smrti opic s Neuralinkem

Na světlo se dostávají šokující informace o smrti opic s Neuralinkem
Fotografie: Neuralink
  • Byly zveřejněny dokumenty univerzity
  • Popisují závažné zdravotní problémy testovaných zvířat a jejich spojitost s implantáty
  • To odporuje dřívějším tvrzením o jejich přirozené smrti

Když se poprvé objevila demonstrace možností Neuralinku v podobě opice ovládající počítačovou hru silou myšlenek, vypadalo to příliš dobře. Jako správná sci-fi měl i tento příběh temný zvrat v podobě nutnost přiznat smrt testovaných zvířat. Nedostatek detailů však umožnil i Elonu Muskovi tvrdit, že jejich úmrtí nemělo nic společného s probíhajícím výzkumem.

Nová alarmující zpráva časopisu Wired se zdá být v rozporu s Muskovým tvrzením. Veřejné dokumenty, které získal Výbor lékařů pro zodpovědnou medicínu (PCRM) a do nichž nahlédli redaktoři, naznačují, že pokusné objekty Neuralinku byly utraceny poté, co utrpěly různé komplikace, včetně „krvavého průjmu, částečného ochrnutí a edému mozku“.

Dokumenty ukazují, že v březnu 2020 byl utracen opičí samec poté, „co se mu uvolnil lebeční implantát“, přičemž nekropsie odhalila, že „selhání tohoto implantátu lze považovat za čistě mechanické a nezhoršené infekcí“.

Přesto však Neuralink dostal povolení k testování na lidech. Proti tomu Výbor lékařů pro zodpovědnou medicínu protestoval a v reakci zažaloval Kalifornskou univerzitu v Davisu, aby získal dokumenty z Kalifornského národního výzkumného centra pro primáty (CNPRC), bio-výzkumného zařízení školy, kde se testování provádělo. Ty jsou nyní zveřejněny na jejích internetových stránkách a citovány v dopisech, které ve středu zaslala Komisi pro cenné papíry a burzy a v nichž Muska obvinila z podvodu s cennými papíry s odkazem na údajných 280 milionů dolarů, které Neuralink získal od investorů na vytvoření mozkového počítačového rozhraní.

Server Wired upozorňuje hlavně na nezdařený experiment z prosince 2019, který je popsán v jednom z dokumentů a v němž se uvádí, že jedna opice musela být utracena poté, co se během chirurgického zákroku odlomil kus mozkového implantátu Neuralink, což vedlo k infekci. Další zmíněný makak, známý jako Animal 15, „začal bez zjevné příčiny tlačit hlavou o podlahu“ několik dní poté, co dostal implantát, a jeho stav se od té doby jen zhoršoval. Jeho třes a další obtíže byly po několika dnech tak výrazné, že se vědci rozhodli zvíře utratit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze