Neuralink dostal zelenou k testování na lidech. Ne všichni vědci to schvalují

Neuralink dostal zelenou k testování na lidech. Ne všichni vědci to schvalují
Fotografie: Neuralink
  • Společnost Neuralink dostala od amerických úřadů povolení k zahájení klinických testů
  • Proces nešel úplně snadno a žádost byla v minulosti zamítnuta
  • Invazivní povaha technologie je zdrojem obav u některých lékařů

Loni dokončil Neuralink testy na zvířatech a i přes problémy se firma rozhodla přistoupit k testům na lidech. Pro to je však nutné splnit řadu požadavků od úřadů, což zabralo více jak rok. Nakonec však společnost Elona Muska oznámila, že obdržela od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolení k zahájení první klinické studie na lidech.


Schválení FDA následuje po oznámení společnosti Neuralink z prosince 2022 o zahájení procesu registrace pacientů, kteří se chtějí zúčastnit zkoušek na lidech. Mezi pokusnými subjekty mají být pacienti trpícími těmi nejvážnějšími stavy jako je kvadruplegie, ztráta zraku a neschopnost mluvit, které chce Neuralink pomocí svého mozkového implantátu léčit.

Pro Neuralink je to velké vítězství, protože k tomuto cíli rozhodně nevedla přímá a jednoduchá cesta. Podle zprávy agentury Reuters z března 2023 byla žádost o klinické zkoušky byla zamítnuta kvůli potenciálním bezpečnostním rizikům, která představují dráty, údajným obavám z bezpečného odstranění a lithiové baterii napájející zařízení.

Nicméně ani to nepřesvědčilo mnohé vědce. Výbor lékařů pro zodpovědnou medicínu, nezisková organizace, která mezi svými odborníky sdružuje více než 17 000 certifikovaných lékařů, opět pokáral společnost kvůli minulým nehodám a vyzval ji, aby místo implantace elektrod do lidského mozku investovala do neinvazivní technologie.

Neuralink na svých webových stránkách uvádí, že chce vytvořit „kosmeticky neviditelné rozhraní mozek-počítač“, které bezdrátově přenáší nervové signály. Nejdříve však robot vyvrtá do lebky otvor, kterým do oblasti mozkové kůry sestupují kovová vlákna o šířce 5 mikronů, která jsou součástí čipu Link. Tento čip také měří životní funkce, jako je teplota, tlak a pohyb, a hledá známky abnormalit. Musk říká, že chce, aby byl proces implantace Neuralinku nakonec stejně jednoduchý jako laserová operace očí. V budoucnu by se tak mohlo řešit mnohem více závažných neurologických problémů, a to cokoli od autismu, schizofrenie až po ztrátu paměti. V minulosti Musk také naznačil, že by Neuralink mohl pomoci při léčbě poruch, jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze