Epidemie chřipky v Česku stále přetrvává

Epidemie chřipky v Česku stále přetrvává
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvíce nemocných je ve věkové kategorii od 25 do 64 let
  • Data nemocnosti mohou být významně ovlivněna svátky, kdy lidé nechodili k lékaři
  • Nejvyšší nemocnost je aktuálně hlášená z Jihomoravského, Moravskoslezského, Jihočeského, Vysočiny, Libereckého a Pardubického kraje

Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) epidemie chřipky v Česku stále přetrvává. V posledním týdnu roku 2022 se nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) snížila zhruba o čtvrtinu ve srovnání s týdnem předchozím na 1 770 případů na 100 000 obyvatel. Nejvyšší pokles nemocných SZÚ eviduje ve věkové skupině od 6 do 14 let.

Data nemocnosti jsou ale významně ovlivněna vánočními a novoročními svátky, kdy mnozí nešli s infekcemi k lékaři, a nedostali se tak do systému hlášení infekcí, případně jejich stav řešili lékaři na pohotovostech, které se standardně do hlášení nezapojují.

„V České republice nadále probíhá epidemie akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Statistický pokles nemocnosti neodpovídá reálné situaci, hlášení výskytu musíme kvůli dnům volna brát s rezervou. Navíc v neepidemické sezoně obvykle bývá pokles nemocnosti přes sváteční dny podstatně větší. Každopádně v číslech vidíme, že nejvyšší nemocnost akutními respiračními infekcemi je aktuálně hlášena z krajů Jihomoravského, Moravskoslezského, Jihočeského, Vysočiny, Libereckého a Pardubického,“ uvedl k situaci vedoucí Oddělení infekčních nemocí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D.


U chřipkových onemocnění se nemocnost nadále zvyšuje, aktuálně o 4,1 %. Nejvyšší nárůst nemocných, a to o téměř 28 %, je evidován ve věkové skupině dospělých od 25 do 64 let. V současnosti se nadále uplatňuje několik původců akutních respiračních onemocnění, kteří vedle sebe ve vyšší míře cirkulují v populaci, zejména viry chřipky a SARS-CoV-2. Aktivita RS virů se snižuje.

V aktuální chřipkové sezoně bylo do 30. 12. 2022 hlášeno celkem 75 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, z nichž v 18 případech došlo k úmrtí. Čtyři nemocní se závažným průběhem chřipky byli ve věkové skupině do 5 let, čtyři ve skupině od 6 do 14 let, dva ve skupině od 15 do 24 let, 16 ve skupině 25 až 64 let a 46 ve skupině od 64 let. Z uvedeného počtu pacientů se jednalo v 41 případech o muže a v 34 případech o ženy. Úmrtí na závažný průběh chřipkové infekce má Státní zdravotní ústav hlášená především u osob ve věku nad 65 let, kdy šlo o 16 případů. Dvě úmrtí pak spadají do kategorie od 25 do 64 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze