Respirační onemocnění včetně chřipky se v Česku stále šíří

Respirační onemocnění včetně chřipky se v Česku stále šíří
Fotografie: unsplash.com
  • V posledním týdnu se nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) zvýšila o skoro 4 %
  • V kategorii tzv. chřipkových onemocnění (ILI) je nárůst nemocných přes 12 %
  • Nejvíce nemocných je v Pardubickém a Jihomoravském kraji
  • Přibývají také pacienti s koronavirem

V 8. kalendářním týdnu se zvýšila nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky (ARI) o skoro 4 % (3,6 %). Celkově se dostala na úroveň 1 412 na 100 tisíc obyvatel. Nemocných přibylo napříč věkovými skupinami s výjimkou dětí ve věku od 0 do 5 let. Nejvyšší nemocnost je i nadále v Pardubickém a Jihomoravském kraji.

V kategorii tzv. chřipkových onemocnění (ILI) hlásí Krajské hygienické stanice nárůst nemocných přes 12 % (12,2 %). Vzestup nemocnosti se v této kategorii týká všech věkových skupin kromě seniorů nad 65 let. „To, že letos trvá období zvýšené nemocnosti respiračními infekcemi relativně dlouho, lze připsat předchozím dvěma pandemickým rokům s řadou hygienických opatření. Nyní se populace znovu postupně promořuje. Lze očekávat, že chřipka tady s námi ještě minimálně několik týdnů bude, s nastupujícím jarem by postupně mělo dojít k poklesu,“ uvádí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.


V aktuální chřipkové sezoně bylo do 27. února 2023 hlášeno celkem 287 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, z nichž ve 100 případech došlo k úmrtí. „Co se týká situace v Evropě, cirkulují zhruba ve stejných proporcích oba typy chřipkových virů. Z hlediska dynamiky v rámci sezony sice klesá výskyt chřipky typu A, zvyšuje se však cirkulace virů chřipky typu B. S tím souvisí i mírný vzestup nemocnosti v ČR. Na aktuální výskyt chřipky typu B lze nahlížet jako na tzv. druhou vlnu chřipky, která obvykle přichází jednou za několik let v návaznosti na normální chřipkovou epidemii. Někdy naváže s odstupem, někdy do ní rovnou přejde, což odpovídá letošní situaci. Tento vývoj je normální, není to nic nečekaného. Situaci lze nadále ještě považovat za regionální epidemická ohniska respiračních onemocnění,“ doplňuje MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Česko začíná opět trápit také covid-19. Minulý týden v pondělí přibylo 1 823 nově nahlášených případů. To je nejvyšší denní nárůst od konce října. Podle dat Ministerstva zdravotnictví je aktuálně v nemocnicích s koronavirem hospitalizováno 672 pacientů, z toho 32 je v vážném stavu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze