Nemocnost akutními respiračními infekcemi dále klesá

Nemocnost akutními respiračními infekcemi dále klesá
Fotografie: unsplash.com
  • Minulý týden dále klesal výskyt akutních respiračních infekcí i chřipkových onemocnění ve většině věkových skupin a většině krajů
  • I nadále se v Česku vyskytují lokální až regionální epidemická ohniska respiračních onemocnění
  • Situaci lze už označit téměř za běžnou pro tuto roční dobu

I ve 13. kalendářním týdnu dále klesal výskyt akutních respiračních infekcí (ARI) i chřipkových onemocnění (ILI) ve většině věkových skupin a většině krajů. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se v Česku nadále vyskytují už jen lokální epidemická ohniska respiračních onemocnění, jejichž původci jsou nejen viry chřipky, ale také SARS-CoV-2 a další respirační viry.


U akutních respiračních infekcí klesla celková nemocnost o 6 % a je na úrovni 1 209 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Pokles se týká všech věkových skupin. I v krajích s dosud nejvyšší nemocností, což byly kraje Jihomoravský a Pardubický, počty klesají a v žádném z uvedených regionů už nemocnost nepřevyšuje číslo 1 600 na 100 tisíc obyvatel. V kategorii tzv. chřipkových onemocnění (ILI) došlo oproti předchozímu týdnu také k poklesu celkové nemocnosti o 9,2 %. Relativní nemocnost se snížila téměř ve všech věkových skupinách.

„Ačkoli se v České republice i nadále vyskytují lokální až regionální epidemická ohniska respiračních onemocnění, situaci už lze označit téměř za běžnou pro tuto roční dobu. Ani mix virů kolujících v populaci není ničím překvapivý, hovoříme o chřipce, především typu B, viru SARS-CoV-2, rhinovirech a dalších běžných respiračních virech. Z tohoto důvodu pro aktuální sezónu ukončuje Státní zdravotní ústav vydávání pravidelných hlášení. Samozřejmě, že přehled o situaci v jednotlivých krajích budou i nadále mít příslušné Krajské hygienické stanice a Hygienická stanice hl. m. Prahy,“ uzavřel vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze