Přichází další vlna koronaviru a chřipky. Nejúčinnější ochranou je očkování

Přichází další vlna koronaviru a chřipky. Nejúčinnější ochranou je očkování
Fotografie: unsplash.com
  • Koronavirus i chřipka mohou mít závažný průběh vyžadující hospitalizaci
  • Vakcínu proti chřipce je možné podat spolu s vakcínou proti COVID-19
  • Je také důležité dodržovat další opatření, jako jsou rozestupy nebo ochrana dýchacích cest ve zdravotnických zařízeních

V průběhu letošního podzimu a zimy Ministerstvo zdravotnictví očekává nárůst respiračních infekcí. To přirozeně zvyšuje tlak na poskytovatele primární péče a celkově na zdravotní systém. COVID-19 i chřipka mohou mít závažný průběh vyžadující hospitalizaci. Správné načasování očkování je proto důležité především z hlediska ochrany v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění. „COVID-19 a chřipka způsobují úmrtí, a to především v rizikových skupinách obyvatel. Tou jedinou správnou možností, jak předcházet těžkým průběhům, a chránit tak sebe i své okolí, je nechat se naočkovat,“ uvedl Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Koronavirus a chřipka se vyskytují ve stejné období, což zvyšuje riziko souběhu těchto onemocnění. To může být nebezpečné především pro zranitelné skupiny obyvatel, jako jsou senioři a chronicky nemocní. Vakcínu proti chřipce je možné aplikovat spolu s vakcínou proti onemocnění COVID-19 v jeden den, což doporučuje i vakcinologická společnost. „Očkovat proti chřipce je možné současně, ve stejný den, do jiného aplikačního místa s jakoukoli jinou očkovací látkou, včetně vakcíny proti nemoci COVID-19,“ řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Očkování probíhá na očkovacích místech nebo u praktického lékaře. „Praktičtí lékaři jsou připraveni očkovat své pacienty vakcínami jak proti COVID-19, tak proti chřipce, a podávat pacientům informace o vhodnosti očkování oběma vakcínami současně,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.


Zapomínat však nesmíme ani na jiné formy prevence. „Očkování je jedním z největších úspěchů moderní medicíny a působí jako základní nástroj prevence. Dbejme ale i na ostatní nástroje, jako jsou rozestupy nebo ochrana dýchacích cest ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory, dále na nedostatečně větraných místech s vyšším výskytem osob (např. dopravní prostředky),“ doplnil ministr Válek.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek v pondělí na tiskové konferenci u příležitosti návštěvy Fakultní nemocnice Brno uvedl, že také očekává nárůst pacientů s nákazou koronavirem. Ministr zdravotnictví v současné době navštěvuje české nemocnice v rámci očkovací kampaně s názvem Očkujeme se pro život beze strachu, která má všem lidem připomínat, jak je očkování důležité v boji s nemocí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze