Vědci konečně zjistili, proč jsou lidé v zimě častěji nemocní

Vědci konečně zjistili, proč jsou lidé v zimě častěji nemocní
Fotografie: unsplash.com
  • Viry a bakterie jsou v ovzduší ve stejném množství po celý rok
  • Studený vzduch zabíjí buňky v nose, které bojují proti různým virům
  • Nos můžete v zimě chránit respirátorem nebo šálou

Zima je tady, a to znamená jediné – přichází období nachlazení a chřipek. Česko navíc v posledních týdnech trápí RS virus a nesmíme zapomínat ani na koronavirus. Všichni okolo smrkají, kýchají, a to pouze v tom lepším případě. Viry a bakterie jsou ale v ovzduší ve stejném množství po celý rok. Jak je tedy možné, že jsou lidé častěji nemocní v zimě? Vědci díky nové studii našli odpověď na tuto otázku. Může za to studený vzduch, který ničí imunitní procesy probíhající při dýchání nosem.

„Poprvé máme k dispozici biologické, molekulární vysvětlení jednoho z faktorů naší vrozené imunitní reakce, která se zdá být omezena nízkými teplotami,“ uvedla pro cnn.com otolaryngoložka Zara Patel ze Stanfordské univerzity v Kalifornii. Výsledky studie, která byla zveřejněná v The Journal of Allergy, ukázaly, že pouhé snížení teploty o 5 stupňů Celsia zabije téměř 50 % buněk bojujících proti virům a bakteriím v nosních dutinách.


„Studený vzduch je spojen se zvýšenou virovou infekcí, protože jste v podstatě ztratili polovinu své imunity jen tím malým poklesem teploty,“ uvedl rinolog a docent z Harvardské univerzity Dr. Benjamin Bleier. Respirační virus nebo bakterie napadají nos, hlavní bod vstupu do těla. Tým vědců zjistil, že přední část nosu okamžitě detekuje zárodek, mnohem dříve, než si zadní část nosu uvědomí, že je napadena. V tomto okamžiku začnou buňky v nose vytvářet miliardy svých kopií nazvaných extracelulární vezikuly. Jsou to malé váčky s tekutinou, které viry či bakterie mají zničit. Při napadení se produkce váčků v nose zvýší až o 160 %.

To vše se ale mění s chladným počasím. Tým vědců nechal čtyři účastníky studie ve 4,4 stupních Celsia a poté měřili podmínky uvnitř jejich nosních dutin. „Zjistili jsme, že když jste vystaveni studenému vzduchu, teplota ve vašem nose může klesnout až o 5 stupňů Celsia. A to stačí k tomu, abychom v podstatě vyřadili všechny imunitní výhody, které nos má. Ve skutečnosti ta trocha chladu na špičce nosu stačila k tomu, aby se z boje vyřadilo téměř 42 % váčků,“ uvedl Dr. Benjamin Bleier.

Vědci na závěr uvedli, že nošení respirátorů nemusí pomoci jen v boji proti koronaviru, ale také udrží váš nos ve větším teple. V chladném počasí je také dobré nosit přes nos šálu nebo rolák, a tím udržet nos v teple.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze