Epidemie koronaviru v Česku stále zpomaluje

Epidemie koronaviru v Česku stále zpomaluje
Fotografie: unsplash.com
  • V pondělí přibylo 1 403 nově nakažených
  • Nejméně nakažených přibylo během posledního týdne v neděli
  • Hospitalizovaných je aktuálně 715 pacientů s nákazou
  • Nejvíce nakažených je aktuálně v Praze a Jihomoravském kraji

Minulý týden jsme vás informovali o výrazném zpomalení šíření koronaviru. Pomalé šíření nemoci pokračuje i tento týden. Podle dat Ministerstva zdravotnictví epidemie zpomaluje už téměř měsíc. Včera bylo nahlášeno 1 403 nových případů koronaviru. To je o 382 méně než minulý týden v pondělí. Hospitalizovaných je aktuálně 715 pacientů s nákazou. V neděli přibylo pouze 94 nových případů.

V důsledku nemoci během posledních sedmi dnů zemřelo 53 osob. O týden dříve byl počet zemřelých 91. Dohromady v Česku zemřelo od začátku pandemie 41 602 lidí. Aktuálně je v nemocnicích hospitalizováno 33 pacientů ve vážném stavu. Nejvíce nakažených je aktuálně v Praze a Jihomoravském kraji. Nejlepší situace je nyní Karlovarském kraji a na Vysočině.


Stále se také snižuje počet provedených testů. Laboratoře v pondělí provedly dohromady 9 144 antigenních a PCR testů, to je o 1 489 méně než minulý týden. Od začátku pandemie se koronavirem v Česku nakazily 4 158 331 lidí. K tomuto číslu musíme připočítat případy opakovaného nakažení. Těch je evidováno 356 786. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Twitteru opakovaně připomíná, že nejúčinnější ochranou proti koronaviru je očkování. Pomáhá nejen proti nemoci, ale také podnikatelům, živnostníkům a zaměstnancům ve službách, kteří díky eliminaci viru nemusí zavírat podniky, a tím přicházet o výdělek. „Byl to bezprecedentní zásah do ekonomiky. Tomu lze předejít, když budeme držet pospolu, spolehneme se na vědu a necháme se očkovat,“ uvedl Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na svém Twitteru.

Aktuálně je v Česku proti koronaviru plně naočkováno 6 893 658 lidí. První posilovací dávku dostalo 4 341 921 osob, druhou posilovací dávku si nechalo naočkovat 571 014 lidí. Během pondělka lékaři podali 7 049 dávek očkování, to je o 2 309 méně než minulé pondělí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze