Počty případů koronaviru v Česku nadále mírně stoupají

Počty případů koronaviru v Česku nadále mírně stoupají
Fotografie: unsplash.com
  • V pondělí přibylo 999 nově nakažených
  • Pozitivně testovaných na covid-19 je nejvíce od 19. prosince
  • Aktuálně je v nemocnicích hospitalizovaných s koronavirem 320 pacientů

Podle nejnovějších údajů Ministerstva zdravotnictví počty nově nakažených koronavirem v Česku opět stoupají. V minulém týdnu přibylo o třetinu nových případů více než v tom předcházejícím. Tento týden v pondělí bylo nahlášených 999 nových případů nákazy. To je nejvíce od zhruba poloviny prosince loňského roku. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že dlouhodobé předpovědi vývoje infekce jsou poměrně obtížné.

„Svou roli v současném nárůstu může jistě hrát i počasí, kdy po teplejším období přichází mrazivé počasí, což má za příčinu větší kumulaci osob ve vnitřních prostorách, a to vždy předpovídá snadnější přenos respiračních infekcí,“ uvedl pro ČTK mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Údaje Ministerstva zdravotnictví ukázaly, že pozitivně testovaných na covid-19 je nejvíce od 19. prosince 2022.


Aktuálně je v nemocnicích hospitalizovaných s koronavirem 320 pacientů. 17 v těžkém stavu se nachází na jednotkách intenzivní péče. „Celkový počet případů je pouze jednou z částí hodnocení vývoje epidemiologické situace a celkové zátěže, nikoliv však tím stěžejním – tím je počet hospitalizovaných, a to zejména počet hospitalizovaných ve vážném stavu, zde nepozorujeme, že by docházelo ke změně, která by indikovala rizikový stav,“ doplnil informace Ondřej Jakob.

Nejvíce nakažených se nyní nachází v Plzeňském, Libereckém, Královehradeckém a Pardubickém kraji. Za poslední týden v důsledku viru zemřelo 20 osob. Před rokem touto dobou umíralo okolo padesáti lidí denně. Ministerstvo zdravotnictví i nadále doporučuje dodržovat rozestupy, mýt si ruce a nosit ochranu dýchacích cest, hlavně v místech, kde se nacházejí nemocní. Nejdůležitější ochranou je ale i nadále očkování, které se doporučuje hlavně lidem, kteří mají vyšší riziko vážného průběhu nemoci. „V případě, že mám příznaky respirační infekce, tak zůstávám doma do vyléčení,“ uzavřel mluvčí ministerstva.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze