Ericsson v Praze představil možnosti komerčního využití 5G

Ericsson v Praze představil možnosti komerčního využití 5G
  • Mobilní sítě 5G bude přínosem pro digitalizaci průmyslu a rozšíření automatizace i robotizace
  • Ericsson nabízí možnost dynamického sdílení spektra v radiové síti, které umožní operátorům využití stávajících LTE kmitočtů pro 5G

Švédská společnost Ericsson se dlouhodobě soustředí na otázku komerčního využití mobilních sítí páté generace 5G. V rámci konference Barcelona UnBoxed, která proběhla minulý v pátek v Praze, přiblížili její zástupci vybraná témata z letošního veletrhu Mobile World Congress (MWC) českému publiku.

Podle Ericssonu sítě 5G přinesou rozmanité možnosti využití, a to nejen v procesu digitalizace průmyslu (tzv. Průmysl 4.0). Nasazení 5G do průmyslové výroby umožní výraznější rozšíření automatizace a robotizace. Očekává se také rozvoj virtuální reality či rozšířené reality při plánování nové výstavby v urbanistických projektech nebo například při hraní her. „V současné době spustilo 5G v komerčním prostoru již 5 zákazníků Ericssonu a my věříme, že jejich počet bude nadále narůstat,“ řekl Hans Mickelsson, ředitel pro digitální služby v regionu Severní a Střední Evropy.

Sítě 5G provází výrazně vyšší přenosové rychlosti než stávající LTE sítě a zároveň zajišťují datovou komunikaci s velmi malým zpožděním, což otevírá možnosti pro vznik celé řady nových aplikací. „V oblasti průmyslu se jedná o automatizaci výroby, ve zdravotnictví například o služby vzdálené ambulance. Zábavnímu a hernímu průmyslu přinese 5G možnost hrát v reálném čase s nízkou latencí. Využití má ale také v zemědělství, energetice nebo dopravě, kde jsou budoucností chytré křižovatky, které berou v potaz okolní hustotu dopravy nebo rozvoj autonomních automobilů bez řidiče,“ vypočítává možnosti využití Jiří Rynt ze společnosti Ericsson.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze