Existuje obava, že Tálibán použije biometrické údaje k identifikaci svých odpůrců

Existuje obava, že Tálibán použije biometrické údaje k identifikaci svých odpůrců
Fotografie: Dogherine, unsplash.com
  • Spojenecká vojska používala zařízení pro biometrické ověřování totožnosti
  • Jejich funkce společně s databází spolupracovníků by mohla ulehčit jejich odhalení

Překotný odchod spojeneckých vojsk z Afghánistánu a rychlý postup Tálibánu vzbuzuje obavy, že se islámskému hnutí dostanou do ruky nejrůznější části vybavení, které po sobě armády zanechaly. Zatímco složité zbraňové systémy vyžadují vyškolenou obsluhu a náročnou údržbu, mnohem větší obavy vzbuzují zařízení, která na první pohled vojensky vůbec nevypadají.

Theintercept.com informuje o zařízeních známých jako HIIDE. To je zkratka pro Handheld Interagency Identity Detection Equipment. Jedná se o přístroje sloužící k ověření totožnosti daného člověka. K tomu slouží podobně jako v mobilních telefonech otisk prstu nebo snímek duhovky, případně obrázek obličeje. Problém ovšem leží v obsáhlých databázích spolupracovníků armád a bývalé vlády.

Ve spojení s kamerovými systémy by se tak případné vyhledávání osob nepohodlných novému režimu mohlo stát velice jednoduché. Existují různé způsoby, jak se snažit vyhnout odhalení, jako je nedívat se přímo do kamery nebo se snažit poupravit svůj vzhled. I přesto však zpráva pesimisticky uzavírá, že je velice obtížné ošálit podobné systémy ve spotřební elektronice, jako je například Face ID v iPhonech. U zařízení určených pro armádu to bude určitě ještě složitější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze