Chytrá zbraň umožní střelbu pouze oprávněným majitelům

1
Chytrá zbraň umožní střelbu pouze oprávněným majitelům
Fotografie: Biofire
  • Zbraň má biometrické zabezpečení
  • To je integrováno přímo do základů spouště
  • Firma úspěšně vybrala prostředky a nyní chce dokončit finální verzi

Tragické zprávy o úmrtích spojených se střelnou zbraní se v některých zemích staly každodenním koloritem. V mnoha případech jde o úmyslné trestné činy nebo sebevraždy, ale obzvláště tragické jsou případy, kdy zbraň zneužije neoprávněná osoba. Typicky jde o děti žijící v jedné domácnosti s držitelem zbraně. To pak na sebe tragická nehoda nebo větší problémy nemusejí nechat dlouho čekat.

Legislativy rozvinutých zemí samozřejmě vyžadují po majitelích zbraní jejich zabezpečení. Typicky tak, že ji uzamknou v trezoru nebo na jiném bezpečném místě. To ale vyžaduje lidský zásah – stačí jedno jediné opomenutí a dveře ke tragédii jsou otevřené. Nelze pominout také případy, kdy dotyčného někdo odzbrojí, a může tak jeho vlastní zbraň obrátit proti němu.

Naopak u zdánlivě neškodných telefonů máme implementováno dokonalé biometrické zařízení, typicky čtečku otisků prstů, která nijak nezdržuje v používání a má tak dostatečnou úroveň zabezpečení, že ji lze například využít i pro autorizaci bankovních transakcí. Tak vysvětluje CEO firmy Biofire Kai Kloepfer podstatu zabezpečení svých produktů. „Na zabezpečení této zbraně není potřeba myslet. Zvednete ji, odemkne se, zůstane odemčená tak dlouho, dokud ji držíte, a když ji položíte, během zlomku sekundy se opět zamkne,“ popisuje Kloepfer svůj produkt. O finální verzi se nyní snaží tým sestavený z odborníků z armády a z leteckého průmyslu. Firma na vývoj a výzkum vybrala 17 miliónů dolarů. Cílem je nyní vyvinout úplně nový mechanismus spouště, ze které nepůjde biometrický zámek jen tak odstranit.

CEO firmy Biofire
CEO firmy Biofire Kai Kloepfer předvádí střelbu z prototypu.

Zároveň se snaží vyvrátit obavy ohledně bezpečnosti. Zámek sice bude potřebovat napájení, pro 99 % to však znamená, že nikdy nebudou muset měnit nebo nabíjet integrovanou baterii. Zařízení také neobsahuje komunikační technologii – všechna data jsou uložena pouze v něm.

Vedle inženýrských překážek se firma bude muset vyrovnat i s tradičním přístupem výrobců střelných zbraní, kteří se na svých produktech ani nepokoušejí provádět nějaké inovace. Technologie mohou sice ještě sehrát svou roli v oblasti násilí páchaného střelnými zbraněmi, nikoli však jako všelék, ale prostě jako jedna z mnoha vrstev kontroly a bezpečnosti, které zajišťují legální a osobní používání střelných zbraní.

Diskuze ke článku
Pavel V
Pavel V
Zajímavé, ale jak bude řešeno použití např. v nutné obraně jakoukoli jinou osobou, kdy se nějaké vlastnictví (držení) zbraně neřeší? Půjdou "do zbraně nahrát" třeba rodinní příslušníci?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze