Farmaření budoucnosti? V poušti a s mořskou vodou

5
Farmaření budoucnosti? V poušti a s mořskou vodou
  • Projekt Sundrop Farms představuje ekologicky udržitelné zemědělství
  • Vyžaduje pouze sluneční svit a mořskou vodu
  • Přesto produkuje nezanedbatelné množství potravin

Jak vypadá budoucnost zemědělství? Rozhodně si musí vystačit jen s obnovitelnými zdroji energie. A protože dostatek kvalitní orné půdy bude v budoucnu také problém, moderní farma by si měla poradit i bez ní.

Že taková vize není jen hudbou budoucnosti ukazuje projekt Sundrop Farms na svém zařízení v jižní Austrálii. Jeho dominantou je 115 metrů vysoká věž, na kterou se zaměřují okolní zrcadla. Takto získané teplo je přeměněné v energii, která slouží k odsolování mořské vody. Tímto způsobem se zpracuje až milión litrů vody denně. Ta je zde extrémně důležitá, protože rajčata v přilehlých sklenících se pěstují hydroponickým způsobem, tedy bez půdy – pouze ve vodě s živinami.

I v absolutně nehostinném prostředí se podaří vypěstovat 17 tisíc tun rajčat ročně, což je 15 % australské spotřeby.

Diskuze ke článku
Anděl
To je vše hezké ale co dělají s tou odpadní solí?1 000 000 litrů/den to je 1 500 000 litrů/den solanky v podstatě solná kaše.A to určitě není zátěž pro přírodu, za měsíc jsou to neuvěřitelná čísla.
Martin
Jahody,salát,nebo cokoliv vypěstované jen z vody,, prostě nemá chuť ...Lidé zapomínaji,jak maji chutnat sladké jahody atd..Je to jen chabá náhražka..Všechny roztliny prostě potřebují půdu,humas a hnuj...Bez toho to prostě nejde..Dnes děcka křoupou mrkev..Mrkev,kterou jsem křoupal,jako mlady kluk..cca 40let nazpět byla lahodná sladká,,byla to prostě mrkev,,dnes....??kořen bez chuti..a tak je to se vším..jenže jim to chutná,protože neví,jak to má opravdu chutna..Všechno je přešlechtěné a vyhoněné...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze