Festival Open House Praha otevře pro návštěvníky více než 100 nedostupných budov

Festival Open House Praha otevře pro návštěvníky více než 100 nedostupných budov
Fotografie: pixabay.com
  • Devátý ročník festivalu Open House Praha se letos uskuteční od 15. do 21. května 2023
  • Během víkendu mohou lidé zdarma navštívit 109 budov a prostor na území celé Prahy
  • Víkendový program nabídne speciální prohlídky pro děti, osoby se sluchovým či zrakovým postižením a pro cizince dlouhodobě žijících v Praze

Festival otevřených budov Open House Praha letos proběhne v termínu od 15. do 21. května 2023. Devátý ročník svátku městské architektury o víkendu zdarma zpřístupní veřejnosti více než 100 budov a prostor na celém území hlavního města. V týdnu od 15. května bude připraven i doprovodný program, jehož součástí jsou tradičně komentované procházky, přednášky a diskuze. Seznam všech objektů je již zveřejněn zde.

„V letošním roce s námi mohou lidé zcela zdarma navštívit o víkendu 109 běžně nepřístupných budov a areálů. Jsou to místa, která pravidelně míjíme, aniž bychom měli šanci zjistit, co se skrývá za jejich fasádami a ploty. Nejenže mezi nimi najdeme skvosty pražské architektury a designu, ale lidé se také na komentovaných prohlídkách dozví fascinující příběhy, které často stojí za jejich realizacemi, ať už se jedná o historické budovy, rekonstrukce, či moderní projekty. Díky nim a pestrosti architektury, kterou Praha nabízí, se můžeme na chvíli zastavit, zamyslet a užasnout,“ uvedla ředitelka festivalu Klára Veselá.

Festival Open House Praha je určen pro širokou veřejnost, jeho mottem je Architektura pro všechny. Vstupy do budov o víkendu jsou zdarma a organizátoři se zaměřují na co největší bezbariérovost programu pro různé skupiny obyvatel. Víkendový program nabízí speciální prohlídky pro děti, dále pak osoby se sluchovým či zrakovým postižením a pro cizince dlouhodobě žijících v Praze.

Jednou z 27 novinek programu je bývalý hotel Intercontinental, který v současné době prochází finální fází rozsáhlé rekonstrukce a již brzy bude jeho provoz obnoven pod názvem Fairmont Golden Hotel Prague. Renovace proslulé brutalistické stavby probíhá pod vedením architektů ze studia TaK Architects, autorů oceňované rekonstrukce Bubenské 1. Jelikož v budově stále probíhají stavební práce, vstup do tohoto objektu bude možný pouze po předchozí registraci.

Letos poprvé se také pro veřejnost po rozsáhlé rekonstrukci otevře administrativní a odbavovací budova mezinárodního Letiště Václava Havla, Terminál 4, nejstarší část pražského letiště určená pro vládní delegace. Funkcionalistická budova z návrhu architekta Adolfa Benše získala ihned po svém dokončení v roce 1937 zlatou medaili na Mezinárodní výstavě umění a techniky v Paříži. Lidé se podívají do prezidentského či vládního salonku a vstoupí do míst, která na našem území přivítala amerického prezidenta Baracka Obamu nebo papeže Jana Pavla II.

V programu festivalu si každý přijde na své. Ti, kdo se nebojí výšek, mohou vystoupat na několik vodárenských věží nebo střechy a terasy výškových budov, například do 27. patra budovy bývalého Motokovu na Pankráci (dnes City Empiria). Otevře se také celá řada škol a vzdělávacích institucí, historické paláce, designové kanceláře, hotely, a dokonce i krematorium. Mezi letošní zajímavosti patří Keramický salonek od Jana Kotěry nacházející se v sanatoriu Všeobecné fakultní nemocnice nebo historické loděnice v Podolském přístavu – loděnice Českého Yacht Klubu, jednoho z nejstarších jachetních klubů ve střední Evropě, který letos slaví 130 let od založení, a plovoucí loděnice TJ Tatran Praha.

Většina budov (a prostorů) je otevřena po oba víkendové dny od 10 do 18 hodin, existují ale výjimky. Vstup do budov je zdarma. Bývalý hotel Intercontinental je stále v režimu stavby, a proto je nutné se na prohlídku objektu předem registrovat. Registrace byly spuštěny v úterý 9. května 2023. Vstup do všech ostatních budov je bez registrace.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze