Florencie zakázala krátkodobé pronájmy. Chce více bytů pro tamní obyvatele

Florencie zakázala krátkodobé pronájmy. Chce více bytů pro tamní obyvatele
Fotografie: unsplash.com
  • Florencie zakázala ve svém historickém centru krátkodobé pronájmy bytů
  • Město nabízí pronajímatelům stávajících krátkodobých pronájmů tříleté daňové úlevy, pokud přejdou na běžné pronájmy

Florencie, jedna z nejoblíbenějších italských turistických destinací, zakázala ve svém historickém centru krátkodobé pronájmy bytů na platformách, jako je Airbnb, což je nejnovější krok místních úřadů, které se snaží uvolnit byty pro tamní obyvatele. Pravidla, která toskánské město schválilo v pondělí, rovněž nabízejí pronajímatelům stávajících krátkodobých pronájmů tříleté daňové úlevy, pokud přejdou na běžné pronájmy.

„V roce 2016 jsme měli necelých 6 000 bytů uvedených na Airbnb, dnes jich máme téměř 14 378," uvedl s tím, že za tu dobu průměrná cena běžných měsíčních nájmů bytů vyskočila o 42 %,“ uvedl starosta Florencie Dario Nardella pro theguardian.com. V letošním roce se ceny zvýšily o 15,1 %. „Čtyřicet tisíc Florenťanů, kteří žijí v centru, si stěžuje, že najednou bydlí v apartmánech,“ dodal.

Stejně jako v jiných evropských zemích, tak i v Itálii, způsobily nízké platy, nedostatek nemovitostí, krátkodobé pronájmy a vysoká inflace bytovou krizi, která obzvláště silně zasáhla lidi s nízkými příjmy a studenty. Podobné problémy se objevují i ve vzdálenějších zemích. Také New York zpřísňuje předpisy týkající se krátkodobých pronájmů.

Každá obytná nemovitost pronajímaná turistům by musela mít národní identifikační kód, který by pomohl sledovat a regulovat pronájmy. Ti, kteří by se tomuto nařízení nepodřídili, by riskovali pokutu až do výše 5 000 eur (zhruba 122 tisíc korun).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze