Od příštího roku bude zaveden poplatek při vstupu do Benátek. Koho se týká?

Od příštího roku bude zaveden poplatek při vstupu do Benátek. Koho se týká?
Fotografie: unsplash.com
  • Rada města zatím zveřejnila poplatky mezi 25. dubnem až 14. červencem
  • Vstupné bude 5 euro v nejvytíženější dny, když návštěvníci přijdou mezi 8:30 až 16:00
  • Výjimky mají například obyvatelé města, pracující a návštěvníci, kteří ve městě přespí

Pokud se chystáte příští rok navštívit Benátky, připravte se na to, že za vstup do města budete muset zaplatit. Místo je zapsané na seznamu UNESCO a vedení města schválilo vstupné, které budou muset uhradit ti, kteří se sem vydají na výlet v nejvytíženější dny. Cena byla stanovena jednotně na 5 euro na den, a to zatím od konce dubna do 14. července příštího roku. Poplatek bude potřeba uhradit od 25. dubna do 5. května, kdy začíná sezóna a následně pak každý víkend s výjimkou 1. a 2. června. Další termíny zpoplatněného vstupu zatím nebyly zveřejněny.

Vstupné musí zaplatit každý, který navštíví město mezi 8:30 až 16:00 a je mu více jak 14 let. Návštěvníci se tak budou muset před vstupem registrovat, aby jim byl vygenerován QR kód. Ten si budou muset vygenerovat i osoby, které budou spadat do výjimek, aby nebyly pokutovány. Město na svých stránkách zveřejnilo, že neuhrazení poplatku bude pokutováno sazbou od 50 do 300 eur.

Výjimku budou mít hosté, kteří v Benátkách stráví i noc. Vyloučeni z placení jsou samozřejmě obyvatelé města, kterým bude stačit prokázat se dokladem o trvalém pobytu. Do výjimky spadají také studenti, kteří ve městě studují, majitelé nemovitostí a pracující, kteří dojíždějí z okolí. Ti si mohou vygenerovat roční QR kód. Ostatním bude vygenerován vždy jednodenní. Platit nemusí děti do 14 let a držitelé průkazu ZTP/P, včetně doprovodu.


Poplatek se chystal již delší dobu. Poprvé byl navržen v roce 2019, ale schválen byl až letos v září. „Cílem je dosáhnout nové rovnováhy mezi obyvateli, uživateli města a návštěvníky Starého Města, kteří chtějí zažít pozitivní emoce v lokalitě světového dědictví UNESCO,“ uvedla podle CNN rada města. Benátky budou prvním městem, které se pro zpoplatnění rozhodlo. Město od tohoto kroku očekává, že se počet návštěvníků ve zpoplatněné dny sníží.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze