V Itálii spadla největší zaznamenaná kroupa v Evropě

V Itálii spadla největší zaznamenaná kroupa v Evropě
Fotografie: unsplash.com
  • Kroupy dosahovaly průměru až 10 cm
  • Zraněno bylo nejméně 110 lidí

Nejméně 110 lidí utrpělo zranění poté, co v noci na středu padaly v oblasti severní Itálie kroupy o velikosti tenisového míčku. Podle prezidenta regionu Veneto Luca Zaia se v ulicích Benátek při nečekané bouři sypaly kroupy o průměru až 10 cm. Záchranné služby reagovaly na více než 500 volání o pomoc kvůli škodám na majetku a zraněním osob. Pracovníci odstraňovali sklo z rozbitých oken a odklízely stromy, které bouře vážně poškodila.


„Vlna špatného počasí poté, co zasáhla naše horské oblasti, nyní zasáhla i nížiny a způsobila zranění některých lidí,“ uvedl Zaia pro bbc.com a dodal, že většinu zranění způsobilo rozbité sklo a uklouznutí na kroupách. Evropa letos zažila dramatické změny počasí. Itálie, Španělsko a Řecko se již několik dní potýkají s neutichajícími vedry. Italské hlavní město Řím v úterý dosáhlo nového teplotního rekordu 41 stupňů Celsia.

V květnu postihly části severoitalského regionu Emilia Romagna smrtící záplavy, které se opakují jednou za století, a více než 20 řek v regionu se vylilo z břehů a vyvolalo vlnu sesuvů půdy. S tím, jak se klimatická krize způsobená člověkem zrychluje, je vědcům jasné, že extrémní projevy počasí budou jen častější a intenzivnější.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze