Francouzská policie vyšetřuje mezinárodní Lego zločin

Francouzská policie vyšetřuje mezinárodní Lego zločin
Fotografie: lego.com
  • Policie zatkla v loňském roce tři členy mezinárodního gangu
  • Specializuje se na Lego sběratelské kousky
  • Cenné stavebnice mohou mít cenu tisíců eur

Francouzská policie v červnu loňského roku zatkla tři zloděje z Polska, jednu ženu a dva muže, kteří se pokusili ukrást dětské Lego stavebnice. Zloději při výslechu údajně přiznali, že byli součástí gangu, který se specializuje na krádeže sběratelských kousků Lega. V současné době policie začíná s vyšetřováním případu. Varovala před takovými zloději i hračkářství, specializované prodejny a rodiče.


Gerben van IJken, specialista na Lego, který radí online aukční síni s nákupem a prodejem sběratelských předmětů, uvedl, že prodej na francouzském webu se v loňském roce zdvojnásobil. S legem si totiž nehrají jen děti, ale i dospělí, kteří si stavebnice kupují pro sběratelské účely. „Investice do těchto kousků není žádnou novinkou, ale tento trh dosáhl díky pandemii nových výšin. V době lockdownu mají lidé doma více času a herní trh vyletěl do výšin,“ řekl IJken.

Podle The Guardian Lego stavebnice Café Corner, která byla uvedena do prodeje v roce 2007, stála 150 eur (3 900 Kč), ale v loňském roce se její cena vyšplhala na 2 500 eur (65 250 Kč). Za posledních pět let bylo celosvětově nahlášeno mnoho krádeží Lega. V roce 2005 policie v San Diegu zatkla skupinu žen, která ukradla Lego v hodnotě více než 5 milionů Kč.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze