Gamescent vám umožňuje cítit herní světy. Doslova

Gamescent vám umožňuje cítit herní světy. Doslova
Fotografie: Gamescent
  • Zařízení uvolní do vzduchu pach či vůni odpovídající hře
  • Na začátku umí několik vůní, časem se budou přidávat další

Počítačové hry už od svého vzniku stále spoléhají na stimulaci zraku a sluchu. Ano, jsou to dominantní smysly, se kterými přijímáme většinu informací o okolním prostředí, ale opomíjené další smysly jsou možná tou překážkou, proč stále hry nejsou jako skutečné. Co se hmatu týče, objevují se nejrůznější pokusy, naposledy třeba toto tričko, které má simulovat nárazy a jiné vjemy ze hry.


Pak tu ještě zbývá čich. Obvykle je to velmi opomíjený smysl, ale když se nad tím zamyslíte, spoustu silných vzpomínek máme spojené právě s nějakou vůní nebo zápachem. Stane se tedy hraní intenzivní, když se do něj zapojí i náš nos? Autoři velmi neobvyklého herního gadgetu Gamescent tvrdí, že ano.

Mezi hlavní pachy (respektive vůně), které zařízení dokáže simulovat patří střelný prach, závody aut, exploze, led či bouře. Další vůně jsou: oceán, napalm, čerstvě posekaná tráva, lidská námaha, krev a velkoměsto. Samozřejmě kvůli tomu musíte dokupovat cartridge, ale o všechno ostatní se má zařízení postarat samo a má být kompatibilní se všemi herními platformami. Zařízení už se začalo prodávat v USA za cenu 150 dolarů, což je s českou daní něco přes čtyři tisíce korun. V ceně je základní sada náplní, další vůně přijdou později tento rok. .

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze