Geneticky upravení komáři vyhubí smrtelně nebezpečné zástupce vlastního druhu

Geneticky upravení komáři vyhubí smrtelně nebezpečné zástupce vlastního druhu
  • Agentura pro ochranu životního prostředí schválila vypuštění laboratorně upravených komárů, kteří vyhubí nebezpečné zástupce svého druhu
  • Jejich přičiněním přijde o život ročně kolem 725 tisíc lidí, jelikož přenášejí encefalitidu, žlutou zimnici či virus Zika
  • Vypuštěni budou pouze modifikovaní, krev nesající samečci – nehrozí tedy ještě větší rozšíření hrozby
  • Zásahem těchto upravených komárů se má drasticky snížit rození nových zástupců, a to díky působení bakterie Wolbachia

Ameriku již delší dobu trápí invaze komárů nakažených chorobami smrtelnými jak pro člověka, tak pro zvířata. Asijský komár tygří se rozšiřuje od 90. let minulého století po celé zemi a domov nalezl už ve 26 státech USA. Tento druh se ovšem začal letos hojně šířit i v Evropě a vzhledem k jeho nebezpečnosti je nejvyšší čas zakročit. Ročně totiž přijde o život důsledkem nakažení tímto komárem až 725 tisíc lidí.

Komár tygří
Komár tygří

Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) proto dala zelenou startupovému projektu MosquitoMate. Pomocí něj budou do přírody vypuštěni v laboratoři upravení komáři tygří, kteří mají nemocí nakažené příslušníky svého druhu vyhubit. Vypuštěni budou pouze komáři mužského pohlaví, a to hned do 20 států.

Laboratorní komáři ovšem nebudou rovnou zabíjet ty ženského pohlaví. Namísto toho se začlení mezi nakažené komáry a díky bakteriím rodu Wolbachia, které v sobě nesou, nakazí samičky. Wolbachia přitom pozmění komáry na genetické úrovni a tyto změny poté po oplodnění předají samičky svým vajíčkům. Výsledkem bude měně nových zástupců krve sajícího hmyzu, a tedy i snížení rizika nakažení encefalitidou, horečkou dengue, žlutou zimnicí, virem Zika a dalšími nemocemi.

Video vysvětlující bakterii typu Wolbachia

Invazi těchto nebezpečných komáru přitom zhoršuje fakt, že je tento druh aktivní především přes den, kdy jsou lidé nejvíce venku. Proto bylo nutné už razantně zakročit a MosquitoMate se ukázalo jako nejvhodnější řešení, jelikož nebude tolik škodné jako hubení chemikáliemi. Jde „pouze“ o vypuštění vlastních komárů a nebudou tedy ohroženy žádné další organismy či rostliny. S tím souhlasí i řada konzultovaných expertů, kteří tento šetrný prostředek hubení nejen schvalují, ale dokonce i vítají.

Objevily se však samozřejmě také znepokojené hlasy, které se bojí, že se takto do přírody vypustí jen ještě více nebezpečných komárů. Reakcí na tyto obavy je vypuštění pouze samečků, kteří krev nesají. Zdá se tedy, že jde o velmi šetrné a efektivní řešení velmi nebezpečného problému, avšak i MosquitoMate má svá úskalí.

Komár pohlaví
Rozdíl mezi pohlavím komárů

Produkce čistě samčího komára je totiž velmi komplikovaná. Oddělování samců hmyzu od samiček je přeci jen titěrná a časově velmi náročná činnost. V současnosti se tak třídí pohlaví komárů kombinací starých dobrých lidských rukou s výpomocí strojů. Už nyní se však pracuje na zefektivnění tohoto procesu větší automatizací.

Prozatím bude společnost vypouštět své samečky komára tygřího pouze u lidí, kteří si za jejich služby zaplatí. Prvními místy s touto službou se přitom stanou oblasti Lexingtonu a Kentucky. Následně se služba rozšíří i do dalších měst a států.

Zdroje: futurism.com, mashable.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze