Google oznámil svou dosud největší dohodu o nákupu větrné energie z moře

Google oznámil svou dosud největší dohodu o nákupu větrné energie z moře
Fotografie: Google
  • Google chce být do roku 2030 uhlíkově neutrální
  • Musí proto pro svá datacentra smluvně zajistit dostatek energie z obnovitelných zdrojů

Společnost Google oznámila dosud největší dohodu o nákupu větrné energie na moři pro svá datová centra v Evropě a podepsala smlouvy o nákupu energie pro dvě nové větrné farmy u nizozemského pobřeží.

Je to součást plánu Googlu, který chce do roku 2030 veškerou spotřebu elektřiny ve svých datových centrech nepřetržitě vyrovnávat s výrobou čisté energie. Aby toho společnost dosáhla, bude muset přispět k tomu, aby se v rozvodných sítích, kde působí, objevilo více obnovitelné energie, včetně větrné energie z mořských zdrojů. Pomoci tomu má více než 700 megawattů čisté energie, která bude proudit do evropských datacenter.

Velká část této nové kapacity bude pocházet z dvojice nových větrných elektráren na moři v Nizozemsku, kde Google provozuje dvě ze svých 24 datových center. Smlouvy o nákupu energie jsou uzavřeny s konsorcii CrossWind a Ecowende, což jsou společné podniky energetických společností Shell a Eneco.

Firma také oznámila menší dohodu o prodeji obnovitelných zdrojů v Itálii, Polsku a Belgii, ale nezveřejnila žádné finanční podrobnosti o těchto smlouvách. „Naše ambice fungovat do roku 2030 nepřetržitě na bezuhlíkovou energii vyžaduje čistá energetická řešení v každé síti, kde působíme,“ řekl reuters.com Matt Brittin, prezident společnosti Google v regionu EMEA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze