Google se pokouší zachránit korálové útesy pomocí umělé inteligence

Google se pokouší zachránit korálové útesy pomocí umělé inteligence
Fotografie: Google
  • Umělá inteligence analyzuje zvuky korálů a jejich stav
  • S vývojem projektu pomáhala i široká veřejnost

Společnost Google vyvinula nový nástroj s umělou inteligencí, který pomáhá mořským biologům lépe porozumět ekosystémům korálových útesů a jejich zdraví, což může pomoci snahám o jejich záchranu. Nástroj SurfPerch, vytvořený ve spolupráci se společnostmi Google Research a DeepMind, byl vycvičen na tisících hodin zvukových nahrávek útesů, které vědcům studujícím útesy umožňují „slyšet zdraví útesů zevnitř“, sledovat aktivitu útesů v noci a sledovat útesy, které se nacházejí v hlubokých nebo kalných vodách.

Projekt byl zahájen výzvou veřejnosti k poslechu zvuků útesů prostřednictvím webu. V uplynulém roce si návštěvníci webových stránek Google Calling in our Corals poslechli více než 400 hodin zvukových záznamů útesů z míst po celém světě a měli kliknout, když uslyšeli zvuk ryby. Vznikl tak soubor bioakustických dat zaměřený na zdraví útesů. Díky crowdsourcingu této aktivity mohla společnost Google vytvořit knihovnu nových zvuků ryb, které byly použity k vyladění nástroje umělé inteligence SurfPerch. Nyní lze SurfPerch rychle vycvičit k detekci jakéhokoli nového zvuku útesu.

To nám umožňuje analyzovat nové soubory dat s mnohem větší efektivitou, než bylo dříve možné, čímž odpadá nutnost tréninku na drahých procesorech GPU a otevírají se nové možnosti, jak porozumět společenstvům útesů a jejich ochraně,“ uvádí se v příspěvku na blogu Google o tomto projektu. Spoluautory příspěvku jsou Steve Simpson, profesor mořské biologie na Bristolské univerzitě ve Velké Británii, a Ben Williams, mořský biolog na University College London, kteří se zabývají studiem korálových ekosystémů se zaměřením na oblasti, jako je změna klimatu a jejich obnova.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze