Hack vývojářů z OpenAI vyvolává mnohé obavy

Hack vývojářů z OpenAI vyvolává mnohé obavy
Fotografie: Emiliano Vittoriosi, unsplash.com
  • Hacker napadl fórum, které zaměstnanci používají ke komunikaci
  • Ke zcizení částí ChatGPT tak nedošlo
  • Pro mnohé je však skandální, jak k incidentu přistoupilo vedení

Začátkem loňského roku získal hacker přístup k interním systémům pro zasílání zpráv společnosti OpenAI, výrobce ChatGPT, a ukradl podrobnosti o návrhu technologií umělé inteligence této společnosti. Podle dvou osob obeznámených s incidentem, které se svěřily NY Times hacker získal podrobnosti z diskusí na internetovém fóru, kde zaměstnanci hovořili o nejnovějších technologiích OpenAI, ale nedostal se do systémů, kde společnost umístila a vytváří svou umělou inteligenci.

Vedení společnosti OpenAI odhalilo tento incident zaměstnancům během setkání všech zaměstnanců v kancelářích společnosti v San Francisku v dubnu 2023 a informovalo představenstvo společnosti, uvedli dva lidé, kteří pod podmínkou anonymity hovořili o citlivých informacích o společnosti. Vedoucí pracovníci se však rozhodli, že se o tuto zprávu nepodělí s veřejností, protože nebyly ukradeny žádné informace o zákaznících nebo partnerech. Vedení nepovažovalo incident za hrozbu pro národní bezpečnost, protože se domnívalo, že hacker je soukromá osoba bez známých vazeb na zahraniční vládu. Společnost neinformovala FBI ani nikoho jiného z orgánů činných v trestním řízení.

U některých zaměstnanců OpenAI tato zpráva vyvolala obavy, že by zahraniční protivníci, jako je Čína, mohli ukrást technologii umělé inteligence, která je nyní převážně pracovním a výzkumným nástrojem, ale nakonec by mohla ohrozit národní bezpečnost USA. Vedla také k otázkám, jak vážně OpenAI přistupuje k bezpečnosti, a odhalila rozpory uvnitř společnosti ohledně rizik umělé inteligence.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze