Dvířka s AI zabrání vaší kočce, aby přinášela mrtvé myši

Dvířka s AI zabrání vaší kočce, aby přinášela mrtvé myši
Fotografie: Flappie
  • Dvířka pro kočky mají kameru s nočním viděním
  • Ta dokáže rozpoznat, jestli kočka nese kořist a zablokovat přístup
  • Také díky čipu umí otevřít jen konkrétnímu zvířeti

Umělá inteligence, neuronové sítě a strojové učení jsou oblíbenými termíny posledních měsíců. Krom jejich obvyklého nasazení v oblasti generování textů, videí nebo obrázků se mnozí pokoušejí využít těchto schopností i k řešení mnohem přízemnějších problémů, jako je například třídění prádla.

Švýcarský startup Flappie na sebe upozornil na veletrhu CES tím, že se podobnými prostředky snaží vyřešit další ožehavý problém domácností, ve kterých žijí kočky. Jak jistě víte, ty si často domů přinesou kořist v podobě drobných hlodavců. Ať už jde o jejich zásoby na horší časy, projev vděčnosti majitelům za jejich péči nebo snaha pochlubit se svými loveckými schopnosti, obvykle to není nic, z čeho by byli ostatní obyvatele domu nadšeni.

Flappie

Řešit to mají kočičí dvířka poháněná umělou inteligencí, která se automaticky zamknou, pokud se vaše kočička pokusí přinést kořist, kterou ulovila zvenčí. Na straně dvířek směřující ven najdete pohybový senzor a kameru s nočním viděním. Společnost Flappie uvádí, že v průběhu let shromáždila jedinečný a vlastní soubor dat, přičemž se zaměřila na rozmanitost. To znamená, že získala spoustu různých druhů koček i kořistí, natočených za různých světelných podmínek. Společnost uvádí, že její detekční systém poháněný umělou inteligencí je přesný ve více než 90 procentech případů, což znamená, že vaše kočka může stále dostat myš dovnitř. Ale doufejme, že se to bude stávat mnohem méně často.

Flappie

Součástí výbavy je také detekce čipů. Pokud je tedy vaše zvíře očipováno, můžete nastavit, aby se dvířka otevírala pouze pro vaše konkrétní zvíře. A samozřejmě je k dispozici aplikace, takže můžete dvířka ovládat z telefonu. Na vnitřní straně dveří je několik ručních spínačů, kterými můžete dveře kdykoli zamknout a odemknout a také vypnout systém detekce kořisti.

Flappie

Zástupci společnosti tvrdí, že podle jejich zkušeností vedou tato chytrá dvířka k tomu, že kočky se postupně odnaučí nosit do domu mrtvou kořist. Pokud vás tato myšlenka umělé inteligence trénující kočky zaujala, pak si budete muset muset počkat zhruba do jara, na kdy se plánuje zahájení prodeje v domovské Švýcarsku a Německu. Současná cena v předprodeji je 370 švýcarských franků, tedy asi 10 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze