Half-Life slaví 25 let od uvedení a tento víkend ho můžete získat zdarma

Half-Life slaví 25 let od uvedení a tento víkend ho můžete získat zdarma
Fotografie: Valve
  • Hra byla uvedena v listopadu 1998
  • Zcela redefinovala žánr, díky čemuž se stala legendou
  • Valve při příležitosti výročí rozdává její vylepšenou edici

Je to ta zpráva, při které chce z úst vypustit jen ono otřepané „ten čas tak rychle letí“. Od listopadu 1998 uplynulo již 25 let a podle mnohých se jednalo o zásadní okamžik ve vývoji počítačových her. Tehdy ještě velice mladý žánr stříleček z první osoby, známý jako FPS, se až na nečetné výjimky omezoval pouze na onu akci. Příběh Gordona Freemana, jemuž se experiment v přísně tajném zařízení Black Mesa vymkne kontrole, však ukázal, že tento druh her může vyprávět i zajímavý příběh se značným přesahem. A vůbec na to nepotřebuje krátká videa, ale vše poctivě odvypráví pomocí naskriptovaných událostí přímo ve hře.

I když se hra dočkala jen jednoho pokračování a několika odboček, její odkaz je stále živý. A vyhlížení třetího dílu je synonymem pro čekání více, než ono pověstné čekání na Godota. Hra se dočkala velké předělávky v podobě titulu Black Mesa a je stále živá, čehož využívá i Valve ve snaze popularizovat hraní ve virtuální realitě.

Half_Life

Toto výročí se společnost rozhodla oslavit tím, že hru rozdává tento víkend zdarma na Steamu. Jakmile si ji jednou přidáte do knihovny, už v ní zůstane. A nejde o čtvrtstoletí starý titul, ale speciální edici právě k tomuto výročí. Ta doznala změn hlavně v přizpůsobení pro moderní hardware, například širokoúhlé monitory nebo konzoli Steam Deck. Změny se dotkly i obsahu, nově si můžete zahrát i demoverzi známou jako Uplink přímo ve hlavní hře. Kompletní seznam změn naleznete zde.

A pokud byste stále neměli dost, můžete se na YouTube zdarma podívat na hodinový dokument věnovaný vývoji této legendární hry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze