Helikoptéra Ingenuity se chystá na svůj první let

Helikoptéra Ingenuity se chystá na svůj první let
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • První pokus ji čeká nejdříve 8. dubna 2021
  • Let by měl trvat pouhých 30 sekund

Helikoptéra Ingenuity přistála na Marsu 18. února společně s roverem Perseverance a jejím úkolem je provést první let vrtulníku na jiné planetě. O to se podle NASA pokusí nejdříve 8. dubna. Před letem ale 1,8kg helikoptéra musí překonat řadu důležitých milníků.


Ingenuity je stále připojená k autonomnímu vozítku, u kterého by měla podle plánů zůstat celkově 30 až 60 dní. Rover se momentálně snaží dostat na „letiště“, ze kterého se helikoptéra pokusí poprvé vyletět. Poté, co se rover dostane na místo určení a helikoptéra se od roveru odpojí, což bude trvat přibližně šest dní a čtyři hodiny, čeká ji 31denní experimentální letové okno.

Při prvním letu, který by měl trvat pouhých 30 sekund, by se měla helikoptéra vynést 3 metry nad povrch Rudé planety. Kontrolovat let na Marsu je ale mnohem složitější než na Zemi. Rudá planeta má velmi slabou atmosféru, během dne přijímá jen poloviční množství sluneční energie než naše planeta Země a v noci teploty klesají až na -90 °C. V takových podmínkách mohou nechráněné elektrické komponenty helikoptéry zamrznout a prasknout.

Vrtulník musí být malý, aby se vešel do roveru, a lehký, aby mohl na Marsu létat. Musí také mít dostatek energie k napájení vnitřních ohřívačů, aby přežil chladné marsovské noci. Celý systém byl opakovaně testován ve vakuových komorách a laboratořích NASA Jet Propulsion Laboratory, kde byl vrtulník také vytvořen.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze