Rover Perseverance úspěšně přistál na Rudé planetě

Rover Perseverance úspěšně přistál na Rudé planetě
Fotografie: NASA
  • Automatické vozítko se dotklo povrchu Marsu 18. února 2021 ve 21:55
  • Rover již stihl poslat i první snímky povrchu

Největší a zatím nejmodernější automatické vozítko, které kdy lidstvo vyslalo na jinou planetu, včera večer úspěšně přistálo na povrchu Marsu. Jeho cesta trvala 203 dní a za tu dobu rover urazil 472 miliónů kilometrů. Potvrzení o úspěšném přistání nám podala NASA z Jet Propulsion Laboratory. Sedmiminutový sestup je nebezpečným manévrem, Perseverance ale zvládl vše naprosto bezchybně.


Mise na Mars byla zahájena 30. července 2020 z Cape Canaveral Space Force Station. Stroj o velikosti auta má s sebou nástroje pro hledání stop života a pokusí se také vyrobit kyslík z tamní atmosféry. Než ale zahájí dvouleté zkoumání kráteru Jezero, čeká ho několikatýdenní testování. Mise Mars Sample Return, která by poté měla dopravit zpět na Zemi vzorky marsovské horniny, umožní vědcům shromážděné vzorky zkoumat a hledat známky života pomocí nástrojů, které jsou moc velké na to, aby byly dopraveny přímo na Rudou planetu.

Výše zmíněný kráter Jezero je široký přibližně 45 kilometrů a leží na západním okraji roviny Isidis Planitis. Vědci zjistili, že před 3,5 miliardami let byl kráter naplněn vodou a měl svou vlastní říční deltu. To je důvodem k bádání a hledání známek života.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze