Čím budeme ovládat virtuální realitu? Rukavice od Diver-X vypadají více než dobře

Čím budeme ovládat virtuální realitu? Rukavice od Diver-X vypadají více než dobře
Fotografie: Diver-X
  • Ovládání pomocí rukavic je stejně přirozené jako reálný svět
  • Poskytují i zpětnou hmatovou vazbu
  • Pomocí komunitního financování se vybírají peníze na start projektu

Když se mluví o nejrůznějších systémech pro rozšířenou nebo virtuální realitu, případně metaverse, velká pozornost se věnuje zobrazovací jednotce. Nicméně v tomto světě bude neméně důležité i ovládání, protože zažité způsoby, které fungovaly po dlouhou dobu s počítači, najednou přestanou stačit. Nejspíše i proto vzbudil na letošním CESu velký ohlas koncept a prototyp ovladače, jehož forma i způsob použití je všem důvěrně známý – vypadají jako obyčejné rukavice.

Jejich schopnosti nejlépe shrnuje toto video. Ukazuje, že zcela přirozeně a bez učení zvládnete základní pohyby v prostoru, jako je manipulace s virtuálními předměty. Rukavice totiž jen nesnímají váš pohyb, ale i poskytují zpětnou vazbu, například na úrovni bříšek prstů. Snadno tak odhadnete, že jsem předmět uchopili, i jakou na něj působíte silou.


Podle propagačního videa to vypadá, že rukavice umí reagovat i jedna na druhou, měli byste tak být schopni na dálku si s někým „potřást rukama“ a dobře přitom cítit jeho stisk. To samozřejmě otevírá obrovské možnosti v oblasti videoherní zábavy, které navíc navyšuje speciální magneticky přichycený ovladač, který můžete svírat v rukou.

Na videu je působivé, že i v této rané fázi ukazuje řešení mnoha palčivých problémů. Jde především o napájení. Slot pro vyměnitelnou baterii se nachází na hřbetu ruky. Baterie je dostatečně malá, aby nijak neomezovala pohyb, ale tak snadno vyměnitelná, že se o její kapacitu nijak nemusíte obávat.

Současně se shání peníze na rozjezd výroby produktu na kickstarter.com. I když do konce kampaně zbývají ještě dva týdny, už nyní je vybráno dost peněz. Minimální příspěvek, za který slibují autoři dodat na oplátku pár rukavic, je 65 tisíc jenů, tedy asi 11 tisíc korun. Výroba by měla být spuštěna v polovině roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze