Hubbleův teleskop má potíže s gyroskopem a je aktuálně v nouzovém režimu

Hubbleův teleskop má potíže s gyroskopem a je aktuálně v nouzovém režimu
Fotografie: NASA
  • Gyroskop vzhledem ke stáří již nepůjde opravit
  • NASA zatím upustila i od záchranné mise, která by teleskop zvedla do větší výšky
  • Aktuálně se očekává, že dalekohled bude fungovat i v příštím desetiletí, i když s omezením

Hubbleův vesmírný dalekohled pozoruje vesmíru už více jak 30 let a přinesl mnoho nových poznatků o vzniku vesmíru, hvězd i planet. I když má za sebou několik servisních vylepšení, přístroje neustále stárnou a tím se i zvyšuje jejich poruchovost. NASA nedávno oznámila, že kvůli problému s gyroskopem, byl dalekohled přepnut do nouzového režimu a některé vědecké operace byly pozastaveny.

Teleskop automaticky přešel do nouzového režimu, když jeden z jeho tří gyroskopů poskytl chybné telemetrické údaje. Hubbleovy gyroskopy měří rychlost otáčení dalekohledu a jsou součástí systému, který přesně určuje a řídí směr, kterým je dalekohled namířen,“ uvedla NASA. Nyní v telekonferenci uvedla bližší informace, a to, že gyroskop je vzhledem k pokročilému věku neopravitelný a teleskopu tak zbývají dva funkční gyroskopy z původních šesti.

Po zjištění byl jeden ze dvou gyroskopů vypnut pro případné pozdější využití. Podle projektového manažera Hubbleova teleskopu Patricka Crouse to ale neznamená, že pozorování bude ukončeno. „Stále věříme, že existuje velmi vysoká spolehlivost a pravděpodobnost, že dokážeme velmi úspěšně provozovat HST a dělat přelomovou vědu po zbytek tohoto, i příštího desetiletí,“ uvedl podle spaceflightnow.com. V nouzovém režimu zůstane Hubble do poloviny června a následně opět začne pracovat, i když s určitým omezením.


Zároveň byla také zatím vyloučena mise pro zvednutí teleskopu do vyšší výšky za pomoci společnosti SpaceX a její kosmické lodi Dragon. Tato pomoc se řešila již dříve, ale aktuálně nehrozí, že by teleskop vletěl do atmosféry dříve než v roce 2035, což poskytuje dostatek času rozhodnout se, jaký bude jeho osud. Hubble ale svoji výšku na oběžné dráze pomalu ztrácí. Některá vědecká pozorování již byla narušena kvůli satelitům, které obíhají nad ním a způsobují na snímcích dlouhé světlé čáry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze