Jak bude nový teleskop NASA Nancy Grace Roman pozorovat vesmír?

Jak bude nový teleskop NASA Nancy Grace Roman pozorovat vesmír?
Fotografie: NASA
  • Jeho dalekohled o rozměru 2,4 metru bude mít panoramatické zorné pole
  • Vědci se zaměří na pozorování supernov typu Ia, aby zjistili, jak se vesmír v průběhu času rozpíná
  • Díky kvasarům by také mohli zjistit více o reionizaci vesmíru, kdy se stal průhledným tak, jak ho dnes známe

Nově chystaný teleskop Nancy Grace Roman bude zkoumat vesmír a pokusí se odhalit tajemství temné energie a temné hmoty. Jeho dalekohled o rozměru 2,4 metru bude mít panoramatické zorné pole 100krát širší než Hubble, který má stejně velký dalekohled. Teleskop bude mít dva hlavní přístroje – Wide Field Instrument a Coronograph Instrument. Jeho životnost je naplánována dle popisu mise na pět let s tím, že prodloužení mise by pak mělo trvat dalších pět let.

Roman bude pracovat v tandemu s observatořemi NASA, jako je teleskop Jamese Webba a Chandra X-ray Observatory. Roman má mnohem větší zorné pole a odhalí mnoho objektů, které byly dříve neznámé. A protože jsme nikdy předtím neměli takovou observatoř, která by skenovala vesmír, mohli bychom dokonce najít zcela nové třídy objektů a událostí,uvedla v tiskové zprávě hlavní projektová vědkyně teleskopu Julie McEnery. Teleskop se zaměří na konkrétní typ explodujících hvězd, tedy supernov, díky kterým budou moci vědci pozorovat vývoj vesmíru a hlavně to, proč se jeho expanze neustále zrychluje.

Teleskop bude využit k tomu, aby vědci změřili světlo ze supernov a zjistili, jak rychle se zdá, že se vzdaluje v důsledku rozpínání vesmíru. K tomu využijí světlo ze supernov typu Ia. Ta vznikne poté, co pozůstatek hvězdy (bílý trpaslík) odebírá materiál od své sesterské hvězdy, která ještě nespálila všechen svůj materiál. Jakmile dosáhne hmotnosti, která odpovídá asi 1,4násobku hmotnosti Slunce, neudrží svou vlastní váhu a vybuchne. Astronomové budou sledovat tento typ supernov v různých vzdálenostech a tím i kosmickou expanzi v průběhu času.


Očekává se také, že dalekohled Nancy Grace Roman objeví vzácné jevy jako je zrod černých děr a kvasary uprostřed aktivních galaxií. Kvasar je extrémně jasný objekt světla a díky jejich studiu by se mohlo prozkoumat období vesmíru, které je nazývané reionizace. Předpokládá se totiž, že předtím nebyl vesmír průhledný jako dnes. Tento přechod způsobilo světlo z kvasarů, které zbavilo atomy elektronů a přeměnilo je na ionty. Tato změna nazývaná kosmický úsvit znamenala, že se vesmír stal průsvitným a můžeme jej pozorovat pomocí infračerveného světla, které se pohybuje napříč vesmírem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze