Amazon Fire Phone chtěl řešit problémy, které nikdo neměl

Slepé uličky
Amazon Fire Phone chtěl řešit problémy, které nikdo neměl
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz

Android a iOS. I když tyto dva operační systémy existují necelé dvě dekády, mají prozatím neotřesitelnou pozici ve světě mobilních telefonů. To je však nesmírné lákadlo pro konkurenci, která by chtěla vidět koláč rozkrájený na menší kousky. Že to ale není tak jednoduché, jak to zní, se přesvědčila řada zájemců a mezi nimi i taková jména jako Amazon.

Píše se rok 2014 a ve světě mobilních telefonů už jsou ustálené dvě podobné platformy s odlišným přístupem. Google dává svůj Android (tehdy ve verzi 4.x) k dispozici ostatním výrobcům, aby si ho upravili, ale zároveň v něm ponechali hlavní služby tohoto softwarového giganta. Tímto způsobem tehdy přišel na trh Samsung Galaxy S6 nebo Sony Xperia Z3 a řada dalších modelů od nejrůznějších výrobců. Apple si naproti tomu ponechal všechny tyto aktivity pod jednou střechou, od výroby hardwaru, až po provozování obchodu s aplikace a dalších navazujících služeb.

Pro úplnost ještě dodejme, že tou dobou ještě fungovaly telefony s mobilními Windows, které však pomalu směřovaly ke svému konci. Tím se jakoby otevíralo okno pro všechny, kteří ve svém telefonu chtěli nějakou alternativu.

Společně s tím bylo také jasné, jak se změnila role mobilního telefonu. Od prostého nástroje pro komunikaci se stal „švýcarským nožíkem“ na všechny problémy moderního člověka. Kdo tento nástroj ovládne, může svým způsobem směrovat tok peněz, který daný zákazník má: od reklamy ve vyhledávání, přes nabídku nejrůznějších služeb, až po provizi za prodej her nebo aplikací. To všechno jsou témata, která hýbou světem mobilů do dnešních dnů, zvláště když přijdou na přetřes monopolní praktiky.

Amazon Fire Phone
Celkem konvenční vzhled narušovalo hned 5 fotoaparátů na čelní straně.

Pro největší elektronický obchod Amazon je něco takového přirozeně velice lákavé. Už kolem roku 2004 se mu podařilo dostat mezi lidi čtečky elektronických knih Kindle. Tím ovládl nejen značnou trhu s hardwarem, ale také i následnou distribuci ebooků. Kdyby se mu něco podobného podařilo i s telefonem coby univerzálním nákupním nástrojem, byl by to obchodní úspěch, který by vešel do učebnic.

Amazon Fire Phone se představil v létě roku 2014. V základu využil stejnou konstrukci jako konkurence, tedy dotykový displej s jedním tlačítkem a také také běžel na Androidu. Jeho základ je totiž jako open source přístupný všem, Amazon však v něm nahradil všechny služby Googlu svými vlastními. Byl to risk, který nevyšel.

V té době už bylo totiž heslo „je na to aplikace“, kterou pronesl Steve Jobs, okřídlené. Do mobilních telefonů se postupně stěhovalo vše, od bankovnictví, přes navigaci, až po seznamování a kdo neměl aplikaci, ten jako by nebyl. Jenže kvůli drahé práci programátorů musí každá firma zvažovat, kolik různých větví bude vyvíjet a spravovat. Android a iOS jsou nezbytné, ale vše ostatní je otázka: a to včetně takových gigantů, jako Microsoft. Obchod s aplikacemi se Amazonu sice plnil, ale pomalu, protože jako spousta dalších uvízl v začarovaném kruhu „když nejsou aplikace, nejsou uživatelé, bez nichž ale nemá smysl aplikace dělat“.

Revoluce v nesprávnou chvíli

Úspěchu nepomohla ani vysoká cenovka, která se v té době pohybovala kolem 16 tisíc, za což člověk mohl pomýšlet na velmi dobře vybavené telefony zavedené konkurence. Bylo totiž hodně vidět, jak se Fire Phone snaží za každou cenu odlišit od konkurence. Systém pěti kamer na čelní straně, který sledoval vaši hlavu a pohled, a podle toho vytvářej nejrůznější 3D efekty v prostředí byl spíše zajímavým výstřelkem jako 3D televizory.

Daleko zajímavější byly například takové funkce, jako možnost zamířit fotoaparát například na prázdnou krabici pracího prášku, který se vám došel, načež se tato položka objeví ve vašem nákupním seznamu u Amazonu. Podobnou funkci o deset let později „objevil“ Google společně s příchodem umělé inteligence do mobilů, kde ji honosně podává jak Circle to Search.

Nic z toho však nestačilo. Už pár týdnů po zahájení prodeje bylo jasno, že jde o propadák, který nezachránilo ani dramatické zlevňování. Zhruba po roce pak sklady opustily poslední kusy a Amazon celý prodej zastavil. Od té doby experimentuje s tablety, ale mnohem opatrněji.

Celý tento pokus naplno ukázal, jakou pozici mají v našem životě smartphony – nejde už jen o samotné přístroje a jejich software, ale celý ekosystém aplikací a služeb, který na nic běží. A vybudovat něco takového, aby to mohlo konkurovat zavedeným pořádkům, je v současném rozložení sil prakticky nemožné. Přesvědčují se o tom dnes a denně nadšenci, kteří chtějí udělat nezávislou alternativu v podobě „linuxového smartphonu“, ale i tak velká jména jako je Ruská federace, která by ráda Aurora OS namísto západních systémů, nebo Huawei, který čelil sankcím a o přístup k západním systémům přišel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze