Podle zakladatele startupu Woltair přinese investice do fotovoltaiky výnosnost až 25 %

Podle zakladatele startupu Woltair přinese investice do fotovoltaiky výnosnost až 25 %
Fotografie: Woltair
  • Návratnost investice do fotovoltaické elektrárny je mezi 4 až 5 lety
  • Výše dotace může činit až 225 000 Kč, záleží na instalovaném zařízení
  • Fotovoltaika v kombinaci s tepelným čerpadlem může mít výnosnost vyšší než akcie či kryptoměna

Při současných cenách elektřiny a dotačních podmínkách je možné počítat s návratností investice do fotovoltaické elektrárny v horizontu čtyř až pěti let, říká zakladatel a CEO platformy Woltair Daniel Helcl. To představuje výnosnost ve výši 20 až 25 %, což z fotovoltaiky činí atraktivnější investici než jakýkoliv akciový či dluhopisový fond nebo investici do realit. Využívání obnovitelných zdrojů a šetření energií jsou v rámci dekarbonizace bydlení hlavní cíle startupu Woltair, který propojuje tradiční řemeslo s novými technologiemi.

Hodně samozřejmě závisí na celkové spotřebě energie domácnosti, zhruba v 70 % přitom rozhoduje volba zdroje vytápění,“ vysvětluje Helcl. Podle něj jsou momentálně velmi příznivé dotační podmínky, které umožňují za dobrou cenu nainstalovat nejmodernější řešení. Výše dotace totiž může činit až 225 000 Kč. „Za slušnou cenu tak lze instalovat robustnější systémy včetně bateriového úložiště, a tím umožnit naprostou samostatnost v jarních a letních měsících,“ dodává Helcl.

Fotovoltaika v praxi

Mechanismus šetření Helcl demonstruje na konkrétním příkladu. „Jde o relativně zateplený rodinný dům o výměře 150 m², který topí elektrokotlem a tím také ohřívá teplou vodu. Zároveň v létě používá klimatizaci,“ uvádí zakladatel firmy. Taková nemovitost má celkovou spotřebu energie 28 MWh ročně (z toho 20 MWh na topení, 3 MWh na ohřev a 5 MWh na spotřebiče a klimatizaci), celková spotřeba elektřiny pak činí taktéž 28 MWh ročně. Náklady na energie se při současných cenách vyšplhají k 135 618 Kč ročně.

Zličínská centrála

Takovému klientovi doporučujeme fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 9,9 kWp s asymetrickým střídačem, který umožňuje flexibilní směřování toků elektřiny napříč třemi fázemi v domě, a bateriovým úložištěm o kapacitě 14,2 kWh, kam lze ukládat přebytky elektřiny vyrobené v průběhu dne,“ říká Helcl. Tato elektrárna podle něj vyrobí ročně ~9,500 kWh elektřiny, a to bez přebytku energie, jelikož klient veškerou vyrobenou energii spotřebuje. „Vzhledem k vysoké spotřebě elektřiny tak klient bude stále odebírat elektřinu ze sítě i v průběhu roku, ale spotřebu sníží až o ~35 %.

Woltair

Navrhovaná sestava představuje investici ve výši 522 000 Kč, klient má nárok na dotaci NZÚ ve výši 205 000 Kč. Celkově ho tedy čistá investice z vlastní kapsy přijde na 317 000 Kč. „Roční úspora při současných cenách elektřiny činí asi 48 tisíc korun, návratnost je po získání dotace zhruba 6,5 roku. Ale vzhledem k předpokládanému nárůstu cen elektřiny, který vyplývá z geopolitických i jiných důvodů, bude celkové návratnosti dosaženo už v období 3 až 5 let,“ uzavírá CEO Woltair.

Woltair

Fotovoltaika přebíjí krypto i akcie

Stejně jako v příkladu výše je často nejsmysluplnějším cílem jednoduše snížit spotřebu elektřiny, případně nainstalovat kombinaci, která umožní přebytek energie odprodávat zpět do sítě, pokud elektrárna pokryje veškerou spotřebu klienta. Maximalizovat efektivitu nemovitosti lze kombinací tepelného čerpadla a fotovoltaické elektrárny. Správnou kombinací lze dosáhnout až na roční úspory ve výši 114 000 Kč. Z dlouhodobého hlediska se tedy instalace fotovoltaiky i tepelného čerpadla jeví jako mnohem lukrativnější investice, než jsou akcie nebo kryptoměna.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze