Jak vypadá podzimní kolekce šperků vyrobených z elektroodpadu?

Jak vypadá podzimní kolekce šperků vyrobených z elektroodpadu?
  • Recyklace elektrotechniky může mít různé podoby
  • Kromě využití materiálů může posloužit na výrobu šperků
  • Díky ruční práci tak vznikají zajímavé kousky

Odpad jednoho je pokladem druhého. Tato výchozí myšlenka stála za zrodem projektu Trash Made, který se veřejnosti poprvé představil v roce 2009 a letos slaví již 10. výročí. Projekt zastřešený skupinou REMA dává druhý život součástkám z vyřazených elektrospotřebičů a vytváří z nich kolekce originálních šperků či módních a bytových doplňků. Plýtvání velkým množstvím elektronického materiálu je běžnou devizou moderní doby. Ve velkém se vyhazují počítačové komponenty, plastová pouzdra, elektronické karty, pevné disky, reproduktory, kilometry kabelů a mnoho dalšího. Proto je nesmírně důležité myslet na to, jak tento odpad použít jako nový materiál nebo surovinu ke stvoření nových věcí, užitečných i estetických.

Trash

Úžasný svět elektromateriálů a součástek

Každý, kdo má alespoň trochu tvořivého ducha, jistě dá zapravdu tvrzení, že právě svět elektro součástek a elektromateriálů dokáže zcela kreativně pohltit. Tyto součástky totiž fascinují různorodostí tvarů, barev a materiálů a samy tak všímavému pozorovateli ukazují svůj další potenciál. Tým projektu Trash Made v těchto věcech dokáže uvidět další rozměr a ve výsledku jim dá nový tvar, funkci a zejména životní náboj. „Nejsložitější je najít v té hromadě elektroodpadu součástky, které by vyhovovaly nejen esteticky, ale i materiálově. Musíme už dopředu přemýšlet, pro koho je budoucí šperk určen a zda bude mít výsledný produkt úspěch. Například doslova trefou do černého jsou stále pánské manžetové knoflíčky z tlačítek starých telefonních budek. S nástupem moderních technologií už ale na telefonní budku téměř nenarazíte, proto i zásoby tlačítek pomalu docházejí,“ vysvětluje manažerka projektu Trash Made Zdeňka Kladníčková s tím, že i tento aspekt je kouzlem celého projektu. „Naše kolekce nejsou nikdy stejné, jsou omezené určitým počtem kusů, každý kousek je doslova originálem,“ dodává.

Trash

Ruční práce především

Co se týče technologie zpracování jednotlivých výrobků pod značkou Trash Made, za 10 let fungování projektu se příliš nezměnily. Stále platí, že materiál se z 90 procent musí zpracovávat ručně. Proces začíná již u zpracovatele elektroodpadu, kdy se jednotlivé součástky elektroodpadu, z nichž „treší“ výrobky vznikají, musejí rozebírat ručně, kousek po kousku. I jejich další cesta prochází ručním opracováním. Například hliníkové počítačové chladiče poté, co byly vymontovány, putují do speciální dílny, kde jsou z nich nařezány zajímavě vyprofilované tvary náušnic.

Nejlépe se nám zpracovávají materiály, které již známe, víme, jak se s nimi pracuje, které se nám osvědčily a u kterých víme, že se již nedají jiným způsobem opracovat, nebo že jejich recyklace je velmi komplikovaná. Tyto materiály jsou již také dobře známé našim designérům a opracovatelům, jsou to naše stálice: desky plošných spojů, fólie z monitorů, hliníkové chladiče. Rádi však pracujeme i se starými porcelánovými pouzdry na pojistky, z nichž vznikají úžasné designové zátky na víno. Pokaždé, když se nám dostanou do rukou, navodí atmosféru dávných časů. Stejně tak rádi pracujeme s drátky pro přenos slabého napětí tvořenými měděným drátkem obaleným různobarevnou bužírkou,“ popisuje Zdeňka Kladníčková. Pečlivá ruční práce je základem také pro tvorbu náušnic z LCD fólií, které se mezi zákazníky Trash Made těší dlouhodobě velké oblibě. „Aby budoucí náušnice vedly světlo správným směrem a hra se světlem a odlesky byla impozantní, musí se tato jemná práce dělat doslova v rukavičkách, aby na tomto materiálu nebyl vidět ani jediný otisk prstu,“ doplňuje Zdeňka Kladníčková.

Trash

Podzimní kolekce 2019: Brože do kabátů, houbařský nůž i módní doplňky na ples

Jak se technologie a materiály v elektronice vyvíjejí a nabízejí nový potenciál využití elektroodpadu, objevují se i další nové kolekce výrobků Trash Made. Ty samozřejmě reflektují též nové trendy a jsou zaměřené i sezónně. V těchto dnech tak do nabídky putují kousky z nové podzimní kolekce. „Začal nám podzim a lidé pomalu vytahují čepice, šály a kabáty. Ozdobit si je mohou broží či jehlicí do klopy kabátu v červené či černé barvě z naší nové kolekce. V té najdou také malé a jednoduché puzetové náušnice, které jsou pro chladnější období zvlášť vhodné – díky jejich malé velikosti nehrozí, že se vám při oblékání zachytí do šálů, čepic či svetrů,“ představuje nové kousky Zdeňka Kladníčková.

Trash

Pány zase z nové kolekce jistě zaujme limitovaná edice zavíracích houbařských nožů v barvách podzimu zelené a okrové. Pro nadcházející plesovou sezónu uplatní i elegantní designové spony do kravaty s módním kostičkovaným vzorem. Sponu mohou pánové doplnit manžetovými knoflíčky stejného vzoru a aby se s nimi mohl sladit i dámský doprovod, jsou v nabídce také kostičkované puzetové náušnice. Z větších náušnic mohou dámy sáhnout rovněž po náušnicích ve tvaru listu ginkgo vytvořených z takzvané Fresnelovy fólie, která v LCD monitorech nahrazuje klasické silné čočky, avšak na rozdíl od nich je tenká a lehoučká.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze