Britský startup chce letos zahájit demonstrační misi na oběžné dráze

Britský startup chce letos zahájit demonstrační misi na oběžné dráze
Fotografie: Space Forge
  • Společnost Space Forge se zabývá vytvářením plně vratných satelitů pro výrobu supermateriálů ve vesmíru
  • Podle ředitele společnosti bude výroba ve vesmíru snižovat uhlíkovou stopu a snižovat emise skleníkových plynů
  • Space Forge chce být první uhlíkově negativní vesmírnou společností na světě

Společnost Space Forge vyvíjí plně vratné satelity určené pro výrobu supermateriálů ve vesmíru. Letos plánuje první demonstrační misi, při které chce ukázat, že vesmírné továrny mohou snížit emise skleníkových plynů na Zemi, a tím pomoci k zastavení změn klimatu. Společnost, která má sídlo ve Walesu, se letos v létě chystá zahájit misi na oběžné dráze s názvem ForgeStar. Start by měl proběhnout za pomoci rakety od Virgin Orbit z kosmodromu V Cornwallu, což by znamenalo první orbitální start z Británie.

Generální ředitel a spoluzakladatel Space Forge Josh Western řekl na konferenci v Londýně, že výroba ve vesmíru by mohla přispět k zelenější budoucnosti, a to i přes uhlíkovou stopu, kterou starty raket zanechávají. „Země je neuvěřitelné místo k životu, ale je to hrozné místo pro výrobu. Je to proto, že musíme soupeřit s téměř všemi základními přirozenými instinkty a silami Země, abychom prakticky cokoliv postavili,“ řekl Western při své prezentaci.


Podle něj vesmír poskytuje prostředí, které umožňuje technologicky vyspělou výrobu. „Vesmír poskytuje mnohem lepší výrobní základ pro téměř jakýkoli materiál. Výlet do vesmíru umožňuje asi miliardu nových kombinací slitin díky kombinaci mikrogravitace, čistého vakua a extrémních teplot od plus 260 do minus 260 stupňů Celsia,“ řekl Western. Jako další výhodu uvedl, že výrobky vytvořené ve vesmíru by mohly díky lepší účinnosti a výkonu snížit emise uhlíku na Zemi.

Western řekl, že se společnost zaměřuje na pokročilý materiál, který umožní vyvíjet nové typy polovodičů a kompozitního materiálu, což může překonat současný stav techniky až 100krát, pokud jde o výkon. Cílem společnosti je podle space.com být první uhlíkově negativní vesmírnou společností.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze