Z obalů čokolád Toblerone zmizí hora Matterhorn. Výroba se přesouvá na Slovensko

Z obalů čokolád Toblerone zmizí hora Matterhorn. Výroba se přesouvá na Slovensko
Fotografie: unsplash.com
  • Švýcarské národní symboly nesmí být vyobrazeny na mléčných výrobcích, které nejsou vyráběny pouze ve Švýcarsku
  • Produkty vyrobené ve Švýcarsku se prodávají o 20 % dráž
  • Na čokoládách nyní bude vyobrazen obecnější vrchol Alp

Obrázek vrcholu hory Matterhorn bude odstraněn z obalu čokolád Toblerone, protože se část výroby přesouvá ze Švýcarska na Slovensko. Švýcarsko má v souvislosti s používáním národních symbolů v marketingu přísná pravidla. Jedním z nich je právě to, že symboly nesmí být používány, pokud není produkt vyráběn výhradně v zemi. „Hora vysoká 4 478 metrů, jejíž téměř symetrický pyramidový vrchol odráží tvar čokoládové tyčinky s mandlemi a medem, bude nahrazena obecnějším vrcholem Alp. Nový design obalů představuje modernizované a zjednodušené horské logo, které je v souladu s geometrickou a trojúhelníkovou estetikou. Na obalu nyní bude uvedeno založeno ve Švýcarsku spíše než ze Švýcarska,“ uvedl pro theguardian.com americký výrobce cukrovinek Mondelēz.


Zákon o takzvané švýcarskosti byl přijat v roce 2017. Tento zákon stanovuje přísná pravidla pro používání švýcarských národních symbolů, včetně švýcarského kříže. Tato pravidla omezují jejich využití pro propagaci produktů, které se nevyrábějí ve Švýcarsku. Aby se potraviny mohly prodávat s označením „vyrobeno ve Švýcarsku“, musí 80 % surovin pocházet ze země. U mléčných produktů a výrobků na bázi mléka to musí být celých 100 %. Na některé ingredience, například kakao, se vztahuje výjimka.

Studie ukázaly, že některé produkty s označením „vyrobeno ve Švýcarsku“ se prodávají o 20 % dráž než stejné zboží s jiným původem, přičemž prodejní cena se u luxusního zboží zvyšuje až o 50 %. Čokoláda Toblerone se ve Švýcarsku, konkrétně v hlavním městě Bernu, vyrábí od roku 1908. Název sladkosti vznikl spojením příjmení vynálezce čokolády Theodora Toblera a slova torrone, které označuje nugátovou cukrovinku s praženými mandlemi.

Společnost Mondelēz, která Toblerone vlastní od roku 2012, loni oznámila, že od konce roku 2023 přesune část výroby do svého závodu na Slovensku, kde vyrábí i značku čokolády Milka původně vyráběnou ve Švýcarsku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze